Nová česká vláda vznikne podľa Zemana do troch mesiacov

Andrej Babiš, ktorého plánuje prezident Miloš Zeman vymenovať za premiéra, by mal zostaviť vládu odborníkov.

24.11.2017 10:18 , aktualizované: 12:02
Miloš Zeman Andrej Babiš Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman poveril lídra hnutia ANO Andreja Babiša zostavením vlády. 6. decembra ho má menovať za premiéra.
debata

Rokovania o novej českej vláde budú podľa prezidenta Miloša Zemana trvať dva až tri mesiace. Predpokladá, že Andrej Babiš zostaví menšinový kabinet, ktorý budú tolerovať niektoré politické strany. Povedal to v relácii Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Podľa Zemana trvajú v zahraničí rokovania o vládach rôzne dlho. Za príklad dlhého vyjednávania uviedol Belgicko. „U nás vznikne vláda s dôverou Snemovne za dva alebo možno za tri mesiace,“ vyhlásil prezident.

Na stole aj rozpočtové provizórium

Andrej Babiš, ktorého plánuje Zeman vymenovať za premiéra na Mikuláša, by mal zostaviť vládu odborníkov. „Pokiaľ by som zistil, že niektorý z ministrov nemá s rezortom nič spoločné, určite by som to Babišovi vytkol,“ doplnil Zeman.

Vyjadril sa tiež k možnosti rozpočtového provizória, o ktorom sa bude rokovať, pokiaľ sa Babišovi nepodarí získať dôveru do konca roka.

„Mal som v Lánoch stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi všetkých parlamentných subjektov. Pýtal som sa, či by sa ich prípadný odpor voči Babišovej vláde premietol do hlasovania o rozpočte. U niektorých som sa stretol s tým, že by v prípade rozpočtu odpor prekonali,“ prezradil.

Podpredsedami snemovne Okamura či komunista Filip

Novými podpredsedami Českej snemovne sa stali Vojtěch Filip z Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), Jan Hamáček z Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD), Tomio Okamura z protimigračnej Slobody a priamej demokracie (SPD) a Vojtěch Pikal (Piráti). O poslednom podpredsedovi zatiaľ nerozhodli.

Informáciu priniesol český spravodajský server ceskatelevize.cz. Poslanci vyberali celkovo piatich podpredsedov, kandidovali rovnako piati politici: Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD).

Najviac hlasov poslanci dali bývalému predsedovi Poslaneckej snemovne Hamáčkovi (143 poslancov) Vojtěch Filip dostal 121 hlasov a Okamuru s Pikalom podporil rovnaký počet, 102 poslancov. Lídra ODS Petra Fialu, nezvolili v prvom ani druhom kole.

Od stredy je jasné aj meno predsedu snemovne, ktorým bude po novom Radek Vondráček z hnutia ANO Andreja Babiša.

V parlamente deväť subjektov

Server televízie ČT 24 tiež napísal, že po voľbe podpredsedov by snemovňa mala rozhodnúť o výboroch v dolnej komore: „Výborov by malo byť celkom 18, teda rovnako ako v minulom volebnom období. Hnutie ANO by malo v snemovni viesť sedem výborov, Demokratický blok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) štyri. Po dvoch výboroch pripadne Pirátom, SPD a KSČM, jeden získa ČSSD.“

Suverénnym víťazom októbrových českých parlamentných volieb sa stala strana ANO bývalého ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša.

Česká Snemovňa počas rokovania o svojom... Foto: Reuters, PETR JOSEK
Česko, Snemovňa Česká Snemovňa počas rokovania o svojom rozpustení.

Na druhom mieste skončila Občianska demokratická strana (ODS), tretia bola Česká pirátska strana, ktorá predbehla nacionalistickú a protiimigrantskú stranu Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá skončila nakoniec štvrtá.

Na piatom mieste bola Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a až ako šiesta sa do parlamentu prebojovala Česká strana sociálno demokratická (ČSSD).

Do parlamentu sa dostala aj Kresťanská a demokratická únia – Československá strana ľudová (KDU-ČSL) a na poslednú chvíľu, tiež vďaka dobrým výsledkom v Prahe, sa nad hranicu zvoliteľnosti prehupla aj strana TOP 09. Poslednou stranou, ktorá sa tesne dostala do parlamentu, sú Starostovia a nezávislí (STAN).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #Snemovňa #SPD #piráti #KSČM