’Krokodíl’ Mnangagwa má za sebou prísahu, Zimbabwe má nového prezidenta

Emmerson Mnangagwa prisahal v piatok ako prezident Zimbabwe pred tisíckami oslavujúcich priaznivcov na národnom štadióne v Harare a ukončil tak 37-ročnú vládu Roberta Mugabeho.

24.11.2017 11:31
Emmerson Mnangagwa Foto: ,
Emmerson Mnangagwa v piatok prisahal ako zimbabwiansky prezident.
debata

Pri príležitosti svojej prísahy 75-ročný bývalý šéf rezortu obrany známy pod prezývkou „Krokodíl“ prisľúbil, že bude podporovať ústavu bývalej britskej kolónie a ochráni práva všetkých 16 miliónov občanov Zimbabwe.

Napriek tomu, že väčšina Zimbabwčanov oslavuje odchod 93-ročného Mugabeho, niektorí sa obávajú budúcnosti pod Mnangagwom.

Predovšetkým diskutujú o jeho úlohe v takzvaných Masakroch Gukurahundi v Matabelelande v roku 1983, keď zabili približne 20 000 ľudí pri zásahu proti odporcom Mugabeho zo strany severokórejskej piatej brigády.

Prísaha prezidenta Emmersona Mnangagwu.

Mnangagwa odmietol akúkoľvek úlohu v krutostiach a od svojho návratu do Zimbabwe po dvoch týždňoch skrývania hlása demokraciu, toleranciu a rešpekt k právnemu štátu.

„Ľudia prehovorili, hlas ľudu je hlas Boží,“ povedal v stredu tisíckam priaznivcov v ústredí svojej vládnej strany ZANU-PF.

Hrubé zaobchádzanie armády s prívržencami Mugabeho predostrelo obavy o skutočné názory Mnangagwu na demokraciu. – bývalého ministra financií Ignatiusa Chomba hospitalizovali pre bitku, ktorú utŕžil, keď bol vo vojenskej väzbe.

„Bol to veľmi brutálny a drakonický spôsob, ako sa vyrovnať s protivníkmi,“ povedal Chombov právnik Lovemore Madhuku.

Mugabe, bývalá najstaršia slúžiaca hlava štátu na svete, odstúpil v utorok, keď parlament začal proces jeho obžalovania, týždeň po tom, ako armáda prevzala moc v krajine. Mnangagwu odvolal 6. novembra. Minister informácií vtedy uviedol, že javil „známky nelojálnosti“. Podľa médií sa tak mala uvoľniť cesta k nástupníctva pre Mugabeho manželku Grace, ktorá predtým Mnangagwu obvinila zo zosnovania prevratu.

Mnangagwa ubezpečil Mugabeho, že on a jeho rodina budú v Zimbabwe v bezpečí.

Krokodíl Mnangagwa

  • Mnangagwa nahradil na čele chudobnej juhoafrickej krajiny Roberta Mugabeho, ktorý odstúpil z funkcie v utorok 21. novembra. Mugabe bol prezidentom od decembra 1987, predtým bol sedem rokov premiérom, čiže krajinu fakticky viedol 37 rokov, a to od zvrhnutia Belošské nadvlády v roku 1980.
  • viceprezidentom a teda očakávaným nástupcom Mugabeho sa Mnangagwa stal v decembri 2014 po tom, čo Mugabe z tejto pozície nemilosrdne odstránil Joice Mujuruovú.
  • Emmerson Mnangagwa sa narodil 15. septembra 1942 v oblasti Zvishavane na juhozápade terajšieho Zimbabwe. Vyrástol v susednej Zambii a v 60. rokoch sa zapojil do boja za nezávislosť proti menšinovej belošskej vláde vtedajšej britskej Rodézie. Zatkli ho a vo väzení strávil desať rokov.
Na archívnom zábere z 10. februára 2016 zdraví... Foto: SITA/AP, Tsvangirayi Mukwazhi
Emmerson Mnangagwa Na archívnom zábere z 10. februára 2016 zdraví Emmerson Mnangagwa priaznivcov zimbabwianskej vládnej strany ZANU-PF.
  • V roku 2000 stál ako minister spravodlivosti za vyvlastňovaním belošských fariem v krajine.
  • V roku 2004 sa prvýkrát znepáčil Mugabemu. Obvinili ho z intrigovania proti hlave štátu a tým pádom nezískal funkciu viceprezidenta – tú vtedy získala neskôr tiež odstránená Mujuruová.
  • V roku 2008 sa potom aktívne zapojil po boku Mugabeho do násilností a údajne stál za falšovaním výsledkov prezidentských volieb, v ktorých Mugabeho údajne porazili, napriek tomu sa udržal pri moci.
  • Mnangagwa je ženatý a má dve deti, je tiež jedným z najbohatších mužov režimu, ktorý obviňujú z korupcie. Údajne má napojenie na miestne zlaté bane.
debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa