AFP: Argentínsku ponorku zasiahol výbuch, 44-členná posádka nežije

Vojenská ponorka San Juan sa stratila minulú stredu v južnom Atlantiku. Od tej doby sa s ňou nepodarilo nadviazať spojenie.

24.11.2017 12:07 , aktualizované: 15:55
ara san juan, ponorka Foto: ,
Odkaz na plote argentínskej námornej základe v Mar del Plata, ktorý nesie text "ARA San Juan, buďte silní" ("ARA San Juan, be strong").
debata (36)

Už viac ako týždeň hľadanú argentínsku ponorku zasiahol v mori výbuch a šance na prežitie niektorého z 44 členov posádky sa blížia nule, napísala v piatok agentúra AFP. Pátranie po polohe plavidla ale stále pokračuje.

Hovorca námorníctva Enrique Balbi vo štvrtok v Buenos Aires povedal, že ponorku postihla explózia. Vyplýva to podľa neho z analýz „hydroakustickej anomálie,“ ktorú sa v hlbinách podarilo zaznamenať.

Vojenská ponorka San Juan sa stratila minulú stredu v južnom Atlantiku. Od tej doby sa s ňou nepodarilo nadviazať spojenie. Pri poslednom kontakte hlásila technickú poruchu, zrejme problém s batériami.

Ak niekto z posádky výbuch prežil, zomrel už najskôr na nedostatok vzduchu, domnievajú sa experti, podľa ktorých vzduch v ponorke vydrží od posledného ponorenie maximálne desať dní. Lokalizovať 66 metrov dlhé a sedem metrov široké plavidlo sa stále snažia tisíce ľudí z viac než desiatky krajín.

Putin vyslal pomoc

Záchranársky tím ruského vojenského námorníctva odletel z Petrohradu, aby pomohol pri pátraní po argentínskej ponorke San Juan. Tá sa stratila minulú stredu v južnom Atlantiku. Od tej doby sa s ňou nepodarilo nadviazať spojenie.

„Skupina špecialistov odletela lietadlom An-124,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Súčasťou tímu je aj veliteľ a operátori diaľkovo riadeného bezposádkového podvodného stroja Pantera Pljus, potápači špecializovaní na prácu vo veľkých hĺbkach a tiež ich lekár. Veliteľom tímu je náčelník výskumného centra pre záchranné podvodné technológie, kapitán Sergej Bašmakov.

Robot Pantera Pljus vie pracovať v hĺbke do 1 000 metrov a je vybavený dvoma mechanickými rukami, ktorými môže napríklad obsluhovať pílu, schopnú prerezávať konštrukcie s hrúbkou až 90 milimetrov, uviedla ruská televízia pred tromi rokmi, keď záchranársky prostriedok zaradili do výzbroje Baltskej flotily. Celé zariadenie, podstatne rozširujúce možnosti vojenských záchranárov, sa zmestí do troch kontajnerov, a tak je ľahké ho prepraviť na každé miesto Zeme.

Do pátrania po stratenej ponorke sa už zapojila ruská oceánografická loď, vybavená dvoma sondami, ktoré sa dokážu ponoriť až do hĺbky šiestich tisíc metrov. Ruskú pomoc ponúkol prezident Vladimir Putin svojmu argentínskemu náprotivkovi pri stredajšom telefonickom rozhovore.

Sám Putin zažil v počiatkoch svojho pôsobenia na čele štátu skazu jadrovej ponorky Kursk, ktorá sa potopila počas manévrov v Barentsovom mori aj so 118 ľuďmi na palube. Až po štyroch dňoch požiadal Putin o pomoc Britániu a Nórsko.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Argentína #ponorka