KĽDR vraj vymenila pohraničníkov na mieste, kde ušiel vojak

KĽDR podľa všetkého vymenila príslušníkov pohraničnej stráže na mieste, kde minulý týždeň utiekol zo Severnej do Južnej Kórey severokórejský vojak.

24.11.2017 13:45
Severná Kórea hranica Foto: ,
Severokórejskí vojaci kopú zákop a sadia stromy na mieste, kde utiekol vojak do Južnej Kórey.
debata (7)

Jeho kolegovia na neho vypálili štyridsiatku rán a najmenej päťkrát ho zasiahli; muž sa teraz zotavuje v juhokórejskej nemocnici. KĽDR zrejme tiež posilnila bezpečnostné opatrenia v demilitarizovanom pásme. Juhokórejskí a amerických vojakov, ktorí zbehovi pomohli a odtiahli ho do bezpečia, za ich úlohu pri záchrane utečenca ocenili medailami.

Severokórejský vojak minulý pondelok prešiel v terénnom vozidle cez severokórejské kontrolné stanovište, ale následne s autom uviazol zrejme v priekope. Zbeh preto z auta vyskočil a na juhokórejskú stranu utekal, zatiaľ čo severokórejskí vojaci na neho zo vzdialenosti len niekoľkých metrov zahájili paľbu. Na juhokórejskej strane pásma utečenec skolaboval.

Na videu vidno, ako dezertér utiekol.

Podľa nemenovaných zdrojov z rozviedky vymenila KĽDR v spoločnom bezpečnostnom území (JSA) demilitarizovaného pásma celú svoju jednotku 35 až 40 mužov, ktorá bola v čase incidentu v službe. Juhokórejské ministerstvo obrany a Veliteľstvo OSN (UNC) uviedli, že túto správu nemôžu potvrdiť.

Zdroj z tajných služieb takisto povedal, že Severná Kórea zrejme dočasne uzavrela most, cez ktorý zbeh prešiel vojenským džípom pri svojom dramatickom úteku na opačnú stranu hranice. Podľa zdroja sa KĽDR zrejme chystá inštalovať na most bezpečnostnú bránu, a sprísniť tak kontrolu.

Americký chargé d'affaires v Južnej Kórei Marc Knapper zase zverejnil na svojom twitterovom účte záber, na ktorom sú vidieť severokórejskí robotníci, ako lopatami hĺbia pravdepodobný zákop v miestach, kde zbeh prekročil hranicu.

Spoločné bezpečnostné územie (Joint Security Area, JSA) sa nachádza uprostred demilitarizovaného pásma zvaného Pchanmundžom. Meria necelú polovicu kilometra štvorcového a jeho stredom prebieha demarkačná línia deliaca územie na severnú a južnú časť. Severokórejskí a juhokórejskí vojaci sú tu od seba vzdialení iba pár metrov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #dezertér