USA už nebudú dodávať zbrane kurdskej milíciu YPG v Sýrii

Spojené štáty už nebudú dodávať zbrane kurdskej milíciu YPG v Sýrii. Dohodli sa na tom telefonicky prezidenti Turecka a Spojených štátov Recep Tayyip Erdogan a Donald Trump.

24.11.2017 18:10
debata (14)

O výsledkoch ich rozhovoru neskôr informoval turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Popri situácii v Sýrii štátnici prebrali aj vzájomné vzťahy, informovala agentúra Reuters.

„Znovu sme pánovi Trumpovi tlmočili svoje znepokojenie nad tým, že Spojené štáty dodávajú zbrane kurdskej milíciu YPG … Trump jednoznačne odpovedal, že vydal pokyn, aby dodávky zbraní YPG ustali,“ uviedol Cavusoglu na tlačovej konferencii v Ankare. „Sľub, že dodávky zbraní YPG ustanú, vítame a dúfame, že k tomu dôjde aj fakticky,“ dodal.

Ankara považuje kurdské milície YPG za teroristov. Podozrieva ich z úzkej spolupráce so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už tri desaťročia vedie boj proti Ankare.

Telefonický hovor prezidentov sa týkal aj stredajšej schôdzky Erdogana s jeho kolegami z Ruska a Iránu Vladimirom Putinom a Hasanom Rúháním v juhoruskom meste Soči. Témou summitu bola debata o mierovom riešení sýrskeho konfliktu. Prezidenti sa zhodli, že sa budú snažiť zorganizovať kongres za účasti rôznych skupín sýrskej opozície. Cavusoglu na tlačovej konferencii uviedol, že o tom, kto sa debaty zúčastní, by mali spoločne rozhodnúť Rusko, Irán a Turecko.

Trump s Erdoganom hovorili aj o terajších vzťahoch medzi Ankarou a Washingtonom, ktoré nie sú na dobrej úrovni. Zdrojom napätia medzi oboma krajinami je názorový nesúlad na množstvo otázok, okrem iného aj kvôli tomu, že Washington nereaguje na žiadosť Ankary o vydanie vplyvného tureckého duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Turecko považuje za strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o puč.

Trumpov telefonát s Erdoganom ešte pred jeho uskutočnením ohlásil na twitteri, kde napísal, že s tureckým prezidentom bude hovoriť „o mierovom uprataní neporiadku, ktorý na Blízkom východe zdedil“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Sýria #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump #Tirecko