V Mali zabili ďalších štyroch členov mierovej misie OSN, 19 zranených

Neznámi ozbrojenci v piatok pri dvoch útokoch v Mali zabili štyroch členov mierovej misie OSN v krajine (MINUSMA) a ďalších takmer 20 zranili. Usmrtili tiež jedného maliského vojaka, oznámila MINUSMA, ktorá má najvyššiu bilanciu strát zo všetkých 16 súčasných mierových misií OSN.

25.11.2017 08:25
debata (4)

Traja vojaci OSN a ich malijský kolega prišli o život pri spoločnej operácii neďaleko hranice s Nigerom, kde pôsobia islamistické skupiny, niektoré s väzbami na al-Kájdu či tzv. Islamský štát. Ďalších 16 členov mierovej misie a jeden civilista boli zranení. Útok ostro odsúdil vedúci MINUSMA Mahamat Saleh Annadif.

Druhý incident sa odohral okolo poludnia (13:00 SEČ) v centrálnej časti Mali, keď sa konvoj MINUSMA stal terčom „komplexného útoku“ za použitia výbušnín a raketometov. Útok si vyžiadal jednu obeť a troch zranených. Misia OSN podľa agentúry Reuters národnosť zabitých vojakov nespresnila.

V nestabilnom Mali pôsobí od roku 2013 viac ako 10 000 príslušníkov MINUSMA z rôznych štátov. Cez 70 z nich už zahynulo, uviedol predtým server BBC. Okrem OSN má v Mali medzinárodnej operácii tiež Európska únia. Tej sa zúčastňuje aj niekoľko desiatok českých vojakov, z ktorých väčšina stráži veliteľstvo v metropole Bamaku na juhu krajiny.

Mali a okolie terorizuje rad islamistických skupín, z ktorých niektoré sú napojené na globálnu teroristickú sieť al-Kájda. V Mali sa v marci spojili tri hlavné džihádistické organizácie s väzbami na al-Kájdu. Novú koalíciu tvorí skupiny Murábitún, Al-Kájda v moslimskom Maghribe (AQMI) a Ansar Dine.

V oblasti Sahelu začala na konci októbra operovať nová armádna koalícia zložená z vojakov Mali, Mauritánia, Niger, Burkiny Faso a Čadu. Jednotky tu majú tiež Francúzsko a Spojené štáty.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Mali #mierové misie