Egyptská armáda vraj zabila niekoľko útočníkov na mešitu na Sinaji

Egyptská armáda oznámila, že pri leteckých úderoch zabila niekoľko teroristov zapojených do piatkového masakru v mešite na severe Sinajského polostrova, ktorý si vyžiadal cez 230 mŕtvych. Informovala o tom televízia Al Arabíja s odvolaním sa na hovorcu armády.

25.11.2017 09:30 , aktualizované: 11:17
mešita, Bir Al-Abed, Egypt, terorizmus Foto: ,
Mešita Bir Al-Abed, na ktorú v piatok zaútočili teroristi.
debata (11)

Útočníci prišli k mešite v Bir al-Abdu, vzdialenom asi 40 kilometrov západne od mesta Aris, v štyroch terénnych autách, povedal agentúre AP duchovný, ktorý bohoslužbu v mešite práve viedol. Potom podľa neho dovnútra vstúpilo najmenej desať mužov, ktorí hneď začali bezhlavo strieľať po veriacich. Počuť bolo tiež explózie.

Útok na egyptskú mešitu Bin al-Abdu neprežilo 235 ľudí. Zdroj: Reuters.

Podľa televíznej stanice Sky News sa celkový počet útočníkov pohyboval okolo 40. Nemenovaní činitelia citovaní agentúrou MENA uviedli, že teroristi v mešite použili aj granáty a potom pálili po ľuďoch, ktorí sa snažili utiecť. Predtým všetky východy zablokovali horiacimi autami. Podľa doterajších informácií zabili najmenej 235 ľudí a okolo 130 ďalších zranili.

Egyptská armáda už v piatok popoludní začala v odvete nálety na horskú oblasť v blízkosti mešity, kde sa podľa úradov skrývajú radikáli. K masakre sa síce zatiaľ nikto neprihlásil, ale predpokladá sa, že ho majú na svedomí extrémisti z teroristickej organizácie Islamský štát.

Podľa zdrojov agentúry AP a podľa informácií armády, na ktoré sa odvoláva televízia Al Arabíja, sa útočníkom podarilo uniknúť. Armádny hovorca uviedol, že pri prenasledovaní teroristov zodpovedných za prepadnutie mešity letectvo zničilo nespresnený počet vozidiel „zapojených do brutálneho teroristického útoku“. Úplne zničené podľa neho tiež bolo niekoľko základní teroristov so zbraňami a muníciou.

Hovorca tiež vyhlásil, že pozemné sily budú v súčinnosti s letectvom pokračovať v operácii s cieľom zlikvidovať na severe Sinaja teroristické základne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Egypt #Sinajský polostrov #Bir al-Abdu