Zimbabwiansky najvyšší súd: Zásah armády bol v súlade s ústavou

Postup zimbabwianskej armády, ktorý viedol k pádu dlhoročného vládcu krajiny Roberta Mugabeho, bol v súlade s ústavou. Podľa informácií agentúry AP k takému záveru dospel zimbabwiansky najvyšší súd.

25.11.2017 11:45 , aktualizované: 20:23
Zimbabwe mugabe Foto:
Prezident Robert Mugabe a jeho manželka Grace na snímke týždeň pred tým, ako armáda prevzala kontrolu nad Zimbabwe.
debata

Armáda od začiatku odmietala, že by v krajine vykonala štátny prevrat. Mugabeho, ktorý Zimbabwe viedol najprv ako premiér a potom ako prezident od získania nezávislosti krajiny v roku 1980, nahradil v piatok vo funkcii viceprezident Emmerson Mnangagwa.

Vojenské akcie, ktoré spočívali v „zásahu motivovanom snahou zabrániť prevzatiu“ Mugabeho ústavných funkcií ľuďmi z jeho okolia, „sú v súlade s ústavou a zákonmi“, uviedol v piatkovom rozhodnutí sudcu najvyššieho súdu George Chiweshe.

Zimbabwianska armáda zasiahla do diania v polovici novembra potom, čo deväťdesiatriročný Mugabe zosadil svojho viceprezidenta Mnangagwa. Svojho doterajšieho spojenca sa údajne snažil zbaviť preto, aby moc mohol odovzdať svojej manželke Grace.

Zimbabwianska armáda od začiatku tvrdila, že jej akcia nie je štátnym prevratom. Svojim verdiktom jej tvrdenie podporil aj najvyšší súd, keď uviedol, že zásah armády zabezpečil, aby nevolení jedinci nezastávali výkonné funkcie. Podľa AP tak zjavne narážal práve na Grace Mugabeovú.

Mugabeho spojencov verdikt pobúril

Okrem verdiktu týkajúceho sa postupu ozbrojených síl sudca Chiweshe tiež rozhodol, že zosadenie viceprezidenta Mnangagwa, ktoré Mugabeov pád vyvolalo, bolo nelegálne.

Kritiku si rozhodnutie súdu vyslúžilo nielen zo strany spojencov Roberta Mugabeho a jeho ženy, ale aj od niektorých právnikov. Najvyšší súd obviňujú, že verdikt vydal na objednávku armády. Ku kritikom sa pridal napríklad aj riaditeľ pobočky medzinárodnej organizácie Human Rights Watch pre južnú Afriku Dewa Mavhinga, ktorý rozhodnutie súdu označil za „prapodivné“.

Rad Mugabeho spojencov vrátane mnohých ministrov sa od vojenského zásahu neobjavilo na verejnosti. Obhajcovia ľudských práv sa obávajú, že by sa mohli stať terčom odplaty. Domy niektorých členov Mugabeho vlády už vyraboval rozzúrený dav.

Mugabeho minister financií bol obžalovaný z korupcie

Bývalého zimbabwianskeho ministra financií Ignatiusa Chomba obžalovali z korupcie starej viac ako desať rokov, teda za činy z obdobia, keď zastával post ministra miestnej správy. Chombo sa v sobotu na verejnosti objavil prvýkrát od 15. novembra, keď armáda obsadila vládne budovy a zadržala prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý o týždeň neskôr rezignoval.

Chombo patril k takzvanej skupine G-40 vo vnútri vládnucej strany ZANU-PF, ktorej členovia sa stali cieľom armádnej „Operácie obnova posolstva“ a následne boli zo strany vylúčení. Radí sa k nim najmä bývalá prvá dáma Grace Mugabeová, ďalej napríklad viceprezident Phelekezela Mphoko či bývalý šéf mládežníckej organizácie ZANU-PF Kudzanai Chipanga.

Súdu v sobotu bývalý minister financií povedal, že potom, čo do jeho domu vtrhli 15. novembra vojaci, strávil deväť dní v armádnej väzbe s páskou cez oči. Jeho právnik v piatok uviedol, že ho väznitelia bili, polícia to ale popiera.

Na súde podľa agentúry Reuters neprejavoval Chombo žiadne emócie a neniesol stopy akýchkoľvek zranení. O údajných fyzických útokoch nehovoril, opísal však chvíle, kedy ho vojaci doma zadržali. „Kým sme stáli v miestnosti, dovnútra vtrhlo päť alebo šesť osôb s maskami na tvárach a všetci mali zbrane. Mierili na nás,“ povedal.

Nový prezident nechce občiansku odvetu

Štátny zástupca vzniesol proti Chombovi obvinenia z korupcie v troch bodoch, vrátane pokusu o okradnutia Zimbabwianskej centrálnej banky v roku 2004, keď pôsobil ako minister pre miestnu samosprávu. Súd ho potom poslal do väzby do pondelka, keď sa rozhodne o jeho žiadosti o prepustenie na kauciu. Obžalovaní v sobotu boli aj Kudzanai Chipanga a ďalší odstavený vodca straníckej mládeže pri ZANU-PF Innocent Hamandishe.

Niektorí zo stúpencov nového prezidenta Emmersona Mnangagwa volajú po stíhaní členov skupiny G-40, Mnangagwa po svojom návrate do vlasti vo štvrtok naopak žiadal obyvateľov, aby sa nepúšťali do odvety. Mugabeho, pod ktorým dlho pôsobil ako šéf národnej bezpečnosti, potom Mnangagwa pri piatkovej inaugurácii nazval „otcom národa“. Bývalý prezident i jeho manželka dostali výmenou za Mugabeho rezignáciu imunitu voči trestnému stíhaniu.

Zimbabwe má od piatku prvýkrát od získania nezávislosti v roku 1980 iného prezidenta než Mugabeho. {* koniec-sablona *}

debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa #Grace Mugabeová