Luhansk: Plotnického politická labutia pieseň?

V centre Luhanska, metropoly samozvanej Luhanskej republiky, sú ozbrojenci. Jej hlavný predstaviteľ Igor Plotnickij "odcestoval" do Moskvy. Obyvatelia sú v informačnom vákuu a Kyjevu je zase všetko jasné. Podľa prezidenta Petra Porošenka "armáda je pripravená kedykoľvek zasiahnuť v záujme ochrany civilistov".

25.11.2017 12:50
luhansk, vojaci, ukrajina Foto: ,
Ozbrojení vojaci počas presunu v centre Luhanska. Archívna snímka.
debata (87)

„Je to prevrat a zároveň vybavovanie si účtov medzi separatistami,“ reagovali vzápätí niektoré ukrajinské médiá. Vnútropolitický pohyb odštartovalo odvolanie ministra vnútra Igora Korneta, ktorý ignoroval dekrét podpísaný ešte v pondelok Plotnickým. Vzápätí sa pred vládnymi budovami objavili ozbrojenci bez označenia a s ťažkou vojenskou technikou. Ako však portálu The Question tvrdili občania, v meste fungujú všetky úrady vrátane škôl, predškolských zariadení, ako aj vysokých škôl.

„Zdá sa, že u malého človeka sa prejavili veľké ambície,“ reagoval pôvodne Plotnickij na konanie odvolaného ministra, aby vzápätí odletel z Rostova na Done komerčnou linkou bez ochranky do Moskvy. Pritom ešte pred dvoma dňami presviedčal v miestnej televízii občanov, že sa nechystá opustiť republiku. Rozpor jeho slov a činov vyvolal na sociálnych sieťach vlnu posmeškov. Vraj nejde o nič mimoriadne. "Jednoducho odcestoval, aby si na čierny piatok plný zliav kúpil darčeky pod stromček a veľký plazmový televízor, ktorý daruje občanom Luhanska,“ napísal jeden z diskutérov na sieti VKontakte.

Do smiechu však nie je odvolanému ministrovi Kornetovi, ktorý rozhodnutie nasadiť ozbrojencov odôvodnil pokusom Kyjeva vyvolať v republike napätie a chaos nasadením diverzných oddielov v Luhansku aj v susednej samozvanej Doneckej republike.

„Silové zložky v Doneckej a Luhanskej republike uskutočnili spoločnú operáciu. Zadržali sme skupinu viac ako desiatich osôb vyslaných velením ukrajinskej rozviedky ministerstva obrany v Kyjeve,“ cituje Korneta agentúra Interfax. Podľa neho ich úlohou bolo o. i. uskutočnenie atentátov na niektorých popredných predstaviteľov separatistov.

Pozorovatelia sa zhodujú: Plotnický končí

„Nebola to jediná diverzná skupina. Nedávno skončilo za mrežami niekoľko osôb, ktoré mali rovnakú úlohu v susednej Doneckej republike. Časť z nich sa dokázateľne zúčastnila na vražde vicepremiéra DĽR Alexandra Timofejeva,“ informoval minister Kornet s tým, že niektorých zo zatknutých chytili v samotnom Donecku. Podľa hovorcu ministra operácia pokračuje.

Mnohých však hlavne prekvapilo tvrdenie Korneta o tom, že v blízkosti samotného Plotnického pracovali „agenti Kyjeva“. Uviedol dokonca aj ich mená. V zozname predloženom Plotnickému sú napríklad Anastasia Šurkajeva, generálna riaditeľka štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti, šéfka Plotnického kancelárie Irina Tejcmanová, ako aj náčelník vládnej ochranky ministerstva vnútra Jevgenij Selivestrov. „Votreli sa do priazne Plotnického s cieľom uškodiť republike a jej obyvateľom,“ tvrdil minister Kornet bez spresnenia.

Samotný Plotnickij, ktorý podľa záberov skutočne odcestoval do Moskvy, podľa tvrdenia portálu Rosbalt sa prišiel „poradiť o riešení situácie“. Rovnakým smerom smerovali aj otázky novinárov. Ibaže napríklad Kremeľ, aspoň na prvý pohľad, nechce mať s tým nič spoločné.

„Opakujem, že nebudem komentovať situáciu okolo Plotnického a LĽR. Je to vnútorná vec republiky. A Plotnického pobyt v Moskve v podstate nie je otázkou, ktorou by sa zaoberala administratíva ruského prezidenta,“ vyhlásil v piatok hovorca Kremľa Dimitrij Peskov. Už predtým agentúra TASS informovala, že „nik z Luhanska sa neobrátil na Kremeľ s nejakou žiadnou“.

Viacerí pozorovatelia sa však zhodujú, že politická kariéra Igora Plotnického v úlohe lídra samozvanej republiky sa pomaly končí.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko #Igor Plotnický