Nepokoje a násilie v Pakistane sa šíri, vláda nasadila armádu

Násilné strety na okraji Islamabadu medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi z radov prívržencov nového konzervatívneho islamského hnutia si v sobotu vyžiadali najmenej šesť mŕtvych a vyše 125 zranených. Medzi postihnutými je podľa polície aj na 80 príslušníkov zasahujúcich síl. Informovali o tom pakistanské médiá.

25.11.2017 19:15 , aktualizované: 26.11.2017 08:51
Pakistan, protest Foto: ,
Protesty a blokáda cesty medzi Islamabádom a Rávalpindí trvajú v Pakistane už niekoľko dní.
debata (6)

Násilné zrážky na predmestí pakistanskej metropoly podľa polície pokračujú aj v nedeľu. Demonštranti, ktorí viac ako dva týždne blokovali dôležitú prístupovú cestu do Islamabadu zo susedného mesta Rávalpindí, zapaľovali autá, než sa stiahli do svojho protestného tábora.

V sobotu úrady nasadili asi 8000 príslušníkov polície a polovojenských oddielov na rozohnanie asi troch stoviek protestujúcich, ktorí odmietali blokádu ukončiť. Bezpečnostné sily pri tom použili vodné delá, slzný plyn a gumové projektily, zásah však podľa nedeľňajšej správy agentúry Reuters nebol príliš úspešný.

Zásah polície vyvolal ďalšie protesty po celej krajine.

Súkromné ​​televízie zábery z miesta stretov v sobotu najprv prenášali naživo, neskôr bol ale prenos prerušený. Podľa dozorného orgánu zastavenie vysielania súkromných staníc nariadil osobne premiér Sahid Chakan Abbásom.

Správy o násilnom zásahu polície proti protestujúcim sa rýchlo rozšírili. Na znamenie solidarity vyšli do ulíc demonštranti okrem iného v Karáčí, Láhaure, Fajsalabádu či Pešávar. V hlavnom meste sa potom k pôvodným demonštrantom pridali s príchodom noci ďalší, píše agentúra Reuters. Na niektorých miestach sú vraj vybavení palicami a ničia autá.

„Vláda (…) povoľuje nasadenie dostatočného počtu vojakov pakistanskej armády (…) na podporu civilných síl, s cieľom udržať v Islamabade poriadok počnúc 25. novembrom až do obnovenie poriadku,“ citovala AFP vyhlásenie úradov. Podľa agentúry DPA majú vojenské jednotky za úlohu chrániť vládne objekty a významné centrálne zariadenia, ako aj diplomatické misie.

Minister sa ospravedlnil za rúhanie

Podľa AFP pri stretoch zomrel jeden policajt, ​​keď bol zasiahnutý kameňom do hlavy. Agentúra DPA ale uviedla, že jeden z vysoko postavených predstaviteľov polície túto informáciu poprel. Nemocnica v Islamabade vraj v súvislosti s nepokojmi prijala 190 zranených osôb, z toho 137 policajtov.

Polícia a polovojenské jednotky zasiahli proti demonštrantom po tom, čo zlyhali niekoľkodňové pokusy vlády ukončiť blokádu dohodou. Vypratanie príjazdovej cesty z Rávalpindí nariadil v utorok pakistanský najvyšší súd.

Zhruba 1500 priaznivcov nového islamského hnutia blokovalo cestu medzi Islamabadom a Rávalpindí od 8. novembra. Chceli tak dosiahnuť odvolanie ministra spravodlivosti Zahida Hamída, ktorého obviňujú z rúhania kvôli zmene volebnej prísahy. Hamíd už sa ospravedlnil, demonštrantom to ale nestačilo a ďalej požadovali jeho odchod z čela ministerstva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Pakistan #Islamabad