Irán: Ak nás bude Európa ohrozovať, zvýšime dolet našich rakiet

Pokiaľ bude Európa ohrozovať Irán, Teherán predĺži dolet balistickej rakety nad 2000 kilometrov. Uviedla to iránska agentúra Fars s odvolaním sa na predstaviteľa revolučných gárd.

26.11.2017 07:15
rakety Foto: ,
Irán začiatkom júla oznámil, že vyskúšal nové typy rakiet. Na snímke jedna z nich, typu zem–zem.
debata (125)

Francúzsko vyzvalo na nekompromisný dialóg s Iránom o jeho programe balistických rakiet. Teherán však trvá na tom, že program je obranný. „Ak sme obmedzili dolet našich rakiet na 2000 kilometrov, nebolo to kvôli absencii technológií,“ vyhlásil podľa agentúry Husajn Salámí. Až doteraz sme si mysleli, že Európa pre nás hrozbu nepredstavuje, a dolet našich striel sme nezvyšovali. Pokiaľ sa ale Európa chce stať hrozbou, urobíme to, dodal Salámí.

Irán je za svoj raketový program kritizovaný a niektoré krajiny ho označujú za porušenie dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu z roku 2015.

Ako uviedla koncom októbra agentúra Reuters, iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že Irán bude aj naďalej vyrábať rakety na obranu štátu a toto rozhodnutie nepovažuje za porušovanie medzinárodných dohôd.

„Zostrojili sme rakety, vyrábame ich a hodláme v tom pokračovať. Toto rozhodnutie žiadne medzinárodné dohovory neporušuje,“ povedal Rúhání v prejave k parlamentu.

Irán v septembri predstavil svoju novú balistickú strelu, ktorá je schopná niesť niekoľko bojových hlavíc a má dolet 2000 kilometrov. Zasiahnuť by tak mohla značnú časť Blízkeho východu, vrátane Saudskej Arábie a Izraela.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irán #Európa #balistická raketa