Vo Venezuele pribúda úmrtí na maláriu, vláda bráni dovozu liekov

Vo Venezuele sa šíri malária a rastie počet úmrtí na túto infekčnú chorobu. Krajina totiž trpí už vyše roka akútnym nedostatkom liekov kvôli ekonomickej kríze aj kvôli tamojšej vláde, ktorá z ideologických dôvodov odmieta pomoc zo zahraničia.

26.11.2017 15:19
komár, anofeles, malária, nacisti, pokusy Foto:
Maláriu prenášajú komáre druhu anopheles.
debata (45)

Oproti vlaňajšku sa počet nakazených maláriou aj zomrelých na túto chorobu vo Venezuele viac ako zdvojnásobil. Choroba sa šíri aj do susednej Kolumbie a Brazílie, kam už pred autoritárskym režimom vo Venezuele utieklo viac ako pol milióna ľudí.

Na maláriu zomrelo vlani vo Venezuele 150 osôb, čo je dvakrát toľko ako v predchádzajúcom roku. Podľa denníka El Nacional panujú obavy, že by tento rok mohol počet úmrtí na maláriu v tejto juhoamerickej krajine dosiahnuť 300 až 500.

Nemusí byť smrteľná, lieky však treba podať včas

Za minulý rok bolo podľa ministerstva zdravotníctva vo Venezuele 240 613 chorých na maláriu, čo je o sto tisíc viac ako v roku 2015. Tohtoročné údaje zatiaľ ukazujú na asi 63-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku, čo by znamenalo, že koncom roka sa počet nakazených vyšplhá na asi 400 000.

Malária nemusí byť smrteľná, ak sa včas lieči takzvanými antimalarikami. Tie ale teraz vo Venezuele nie je dostať, a preto tam na ňu ľudia umierajú, podobne ako na ďalšie choroby. V poslednom mesiaci vzbudilo pozornosť v médiách niekoľko úmrtí ľudí s transplantovanými orgánmi, ktorí po rokoch prestali mať prístup k imunosupresívam, liekom zabraňujúcim odmietnutie cudzieho orgánu.

Parazit malárie využíva ako prenášače komáre rodu Anopheles a ako hostiteľa človeka, v ktorého tele sa množia. Saním ľudskej krvi prijme komár mikroskopické častice parazita, ktoré ďalej prenáša. Medzi príznaky malárie, ktoré sa objavia väčšinou po desiatich až 15 dňoch od nákazy, patrí horúčka, zimnica, bolesť kĺbov a potenie.

Na nedostatok liekov upozorňujú mimovládne organizácie vo Venezuele už viac ako rok. Vyzývajú vládu, aby umožnila humanitárnu pomoc zo zahraničia. Tá to ale odmieta. K otvoreniu humanitárneho koridoru pre lieky vyzval naposledy tento týždeň vládu znova aj venezuelský parlament, v ktorom má väčšinu opozícia. Autoritárska vláda ale jeho legitimitu neuznáva a tento rok v lete zriadila vlastný zákonodarný zbor.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #lieky #Venezuela #nákaza