Krvavý odkaz teroristov: Egypt je ďalšie bojisko

Čierna vlajka, ktorá tri roky ohlasovala smrť v Sýrii a Iraku, zaviala v Egypte. Tridsiatka maskovaných mužov, ktorí v piatok za dvadsať minút zversky zmasakrovali tri stovky ľudí, vraždila podľa svedkov pod zástavou teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Samozvaný kalifát stráca v Sýrii a Iraku jednu baštu za druhou. Útokom v Egypte akoby odkazoval: "Sme stále dosť silní, aby sme otvorili ďalší front."

26.11.2017 19:12
Egypt, terorizmus, zranení Foto:
Zranených v piatok odnášali z mešity až po odchode teroristov. Po zastrelených zostala pred mešitou hromada obuvi.
debata (45)

Ani dva dni nestačili teroristom na to, aby sa k spáchaniu najkrvavejšieho útoku v moderných dejinách Egypta oficiálne prihlásili. Egyptské úrady však nepochybujú o tom, s kým majú do činenia. Prezident Abdal Fattáh Sísí iba niekoľko dní pred útokom varoval, že bojovníci IS budú zo Sýrie smerom do Líbye prenikať práve cez egyptské územie. Na severe polostrova Sinaj majú svojich bojových druhov, džihádistické zoskupenie, ktoré už pred troma rokmi odprisahalo vernosť vodcom IS.

Súfistov považujú za kacírsku sektu

Sinajský velaját, miestna odnož IS, doteraz útočil najmä na vojakov a policajtov. Vyše tisíc mužov v uniforme už pripravil o život. Väčší počet civilistov si doteraz vzal na mušku iba raz, keď sa pred dvoma rokmi prihlásil k bombovému atentátu na lietadlo s ruskými dovolenkármi. V troskách lietadla vtedy na Sinaji zahynulo 224 ľudí. Utopiť v krvi mešitu v čase piatkových modlitieb je novým prvkom v aktivitách džihádistov na Sinaji. A to dokonca aj v prípade, že zvolenú mešitu navštevujú prevažne vyznávači súfizmu, mystickej formy islamu, ktorú najortodoxnejší moslimovia považujú za kacírsku sektu. Podľa Ahmeda Kamela Behejrího, experta na islamistické zoskupenia z Centra pre politické a strategické štúdiá Al – Ahram, zjavným zámerom útočníkov bolo vyvolať čo najväčší šok. „Mal to byť signál pre medzinárodnú džihádistickú komunitu, že Sinaj a Egypt sú aktívnym frontom, kde bojovníci svätej vojny môžu pokračovať vo svojom boji po opustení Sýrie a Iraku,“ povedal pre Financial Times. Behejrí tiež predpokladá, že môže ísť súčasne aj o prejav konkurenčného boja medzi IS a staršou teroristickou sieťou Al-Kajdá o vplyv a nových regrútov.

Podobný názor má aj Timothy Kaldas z Inštitútu Tahrir, ktorý skúma blízkovýchodnú politiku. „Ukazuje to ich odhodlanie po útoku na ruské dopravné lietadlo pokračovať vo veľkých operáciách s veľkým počtom civilných obetí,“ povedal pre televíziu CNN. Radikálni islamisti podľa Kaldasa považujú za legitímny cieľ útokov nielen vyznávačov súfizmu, ale aj príslušníkov miestneho kmeňa Savarkahov, ktorí na severe púštneho polostrova spolupracujú s egyptskou vládou v boji proti Sinajskému velajátu.

Ľudí dorážali ranou istoty

V každom prípade útočníci si pri prepade mešity Ravda v Bir al-Abde počínali s mimoriadnou krutosťou. Na svedomí majú životy 305 ľudí, z toho 27 detí. Počet mŕtvych však ešte môže vzrásť, keďže mnohí zo 128 zranených zostávajú v kritickom stave.

Skupina 25 až 30 ozbrojencov dorazila do Bir al-Abdu v piatich terénnych vozoch. Útočníci sa rozostavili pri vchodoch a všetkých oknách a vo chvíli, keď sa modlitby začínali, za pokriku Alahu akbar spustili paľbu z automatických zbraní. Na asi päťsto veriacich zaútočili aj granátmi. Všetkých, čo sa snažili utiecť, zastrelili. Na zemi v kalužiach krvi ležali stovky tiel „Ľudí dorážali ranou istoty. Zastrelili každého, kto dvihol hlavu alebo sa len nadýchol,“ povedal Ebid Salem Mansour, ktorý masakru prežil so zraneniami.

Egyptská armáda počas víkendu podnikla odvetné letecké údery na ciele teroristov v horách v okolí Bir al-Abdu. Ozbrojené sily sa pochválili zničením niekoľkých vozidiel, ktoré boli pri útoku použité, a zabitím nespresneného počtu utekajúcich teroristov. Lietadla podľa hovorcu armády zničili aj niekoľko základní radikálov.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Egypt #sinaj