Najmenej 71 mŕtvych pri ruskom nálete a ostreľovaní vládnymi silami v Sýrii

Ruské lietadlá zaútočili na obec v provincii Dajr az-Zaur bohatej na ropu, kde sa už niekoľko mesiacov vedú dve ofenzívy proti radikálom z IS. Sýrska armáda zase údajne útočila v oblasti východnej Ghúty východne od Damasku.

27.11.2017 08:21 , aktualizované: 22:41
syria, bombardovanie, rujny Foto: ,
Muž kráča rujnami v sýrskej obci v provincii Dajr az-Zaur vo východnej časti krajiny.
debata (166)

Najmenej 53 civilistov, vrátane 21 detí, zahynulo pri nálete ruských lietadiel vo východnej Sýrii. Upresnenú bilanciu podľa agentúry AFP zverejnila exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Skoršie odhady hovorili o 34 obetiach, z toho bolo 15 detí.

Ruská armáda, ktorá v oblasti bojuje na strane prezidenta Assada, bombardovala obec ovládanú radikálmi z organizácie Islamský štát (IS).

Ruské lietadlá v nedeľu nad ránom zaútočili na obec v provincii Dajr az-Zaur. V tejto východosyrskej provincii, bohatej na ropu, sa už niekoľko mesiacov vedú dve ofenzívy proti radikálom z IS. V jednej z nich sa z oblasti snažia posledných radikálov z IS vytlačiť vládne vojská podporovaná Ruskom, na druhej strane bojujú arabsko-kurdské jednotky podporované medzinárodnou koalíciou na čele s USA.

Radikáli z IS v posledných mesiacoch strácajú posledné časti územia, ktoré sa im podarilo dobyť v predchádzajúcich rokoch. V roku 2014 kontrolovali príslušníci samozvaného Islamského štátu skoro polovicu Sýrie a tretinu Iraku. Dnes sú zvyšky jeho oddielov okolo iracko-sýrskej hranice a v časti provincie Dajr az-Zaur.

Mŕtvi aj v „bezpečnostnej zóne“

Najmenej 18 ľudí, vrátane dvoch detí, prišlo o život pri ostreľovaní východnej Ghúty, čo je oblasť ležiaca východne od Damasku. Útok pripisujú sýrskej armáde. S odkazom na exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra AFP. V oblasti, ktorú kontrolujú povstalci, má pritom byť na základe rokovaní v kazašskej metropole Astane bezpečnostná zóna.

Podľa miestnej mimovládnej organizácie pri najnovšom ostreľovaní zranili najmenej 45 ľudí. Zdravotnícke zariadenia v oblasti sú situáciou úplne zaneprázdnená a pomaly dochádza zásoby liekov, uviedli Lekári bez hraníc (MSF).

Východná Ghúta je posledným väčším územím pri hlavnom meste, ktoré je v rukách odporcov sýrskej vlády. Armáda ich oblieha od roku 2013.

123 mŕtvych civilistov

Vládne vojská zosilnili bombardovania tohto regiónu v polovici mesiaca potom, čo povstalci z islamistickej skupiny Ahrár aš-Sam zaútočili na základňu sýrskej armády. Za necelé dva týždne zomrelo pri bombardovaní najmenej 123 civilistov, uviedla SOHR.

OSN už skôr varovala, že vo východnej Ghúte hrozí humanitárna katastrofa. V obkľúčení sýrskej armády je najmenej 350 000 civilistov, ktorí trpia nedostatkom jedla a liekov.

V oblasti má byť pritom dodržaná bezpečnostná zóna. Jej existenciu podporili na rokovaní v Astane Rusko a Irán, ktoré podporujú sýrsku vládu, aj Turecko, ktoré stojí na strane niektorých protivládnych povstalcov.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #bombardovanie #Islamský štát #IS