Pápež František pricestoval do Mjanmarska, stretol sa so šéfom armády

Pápež František pricestoval do Mjanmarska. Ide o vôbec prvú návštevu hlavy katolíckej cirkvi v histórii tejto krajiny. Po prílete do najväčšieho mesta Rangún sa pápež stretol s mocným šéfom mjanmarskej armády, ktorá čelí obvineniam z brutálneho ťaženia proti príslušníkom moslimského menšinového etnika Rohingov na severe krajiny. Pred násilnosťami v Arakanskom štáte utieklo od konca augusta do susedného Bangladéša 620 000 Rohingov.

27.11.2017 10:04 , aktualizované: 14:15
debata (31)
Pápež František. Foto: Reuters, MAX ROSSI
pápež františek Pápež František.

Podľa agentúry AFP schôdzka pápeža s generálom Min Aun Hlainom v rezidencii rangúnskeho arcibiskupa trvala iba 15 minút. „Hovorili o veľkej zodpovednosti úradov krajiny v tomto prechodnom období,“ komentoval schôdzku, ktorá bola pôvodne plánovaná na štvrtok, stručne Vatikán.

OSN aj USA situáciu v regiónoch obývaných Rohingami označili za etnické čistky. Organizácie pre ľudské práva vojakov obviňujú zo zabíjania, mučenia a znásilňovania rohingských civilistov a vypaľovanie ich dedín. Mjanmarská armáda obvinenia odmieta a uvádza, že jej operácie v Arakanskom štáte sú reakciou na augustové útoky rohingských povstalcov na stanovište bezpečnostných síl.

Podľa analytikov bude táto cesta pápeža Františka zrejme zatiaľ najväčšou previerkou jeho oceňovaných diplomatických schopností. Najvyšší katolícki predstavitelia Mjanmarska vopred vyzvali pápeža, aby počas svojho pobytu nepoužíval výraz Rohingovia. Budhistická väčšina krajiny Rohingov, ktorí žijú v krajine celé generácie neuznáva ako etnikum a považuje ich za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša bez práva na občianstvo. Podľa miestnych katolíckych duchovných by pápežovo poukazovanie na Rohingov mohlo vyvolať odvetu voči kresťanskej menšine zo strany mjanmarskej armády.

Podľa štatistík Vatikánu z roku 2015 žije v 52-miliónovej krajine len asi 659 000 katolíkov. Tisíce z nich prišli vlakmi či autobusmi do Rangúnu, aby privítali pápeža cestou z letiska do centra mesta. Na rangúnskom letisku čakali na pápeža Františka zástupcovia mjanmarských etnických menšín v tradičných odevoch a deti mu po výstupe z lietadla odovzdali kvety. V Rangúne bolo v súvislosti s pápežovou návštevou rozmiestnené množstvo členov poriadkovej polície, žiadne známky protestov sa však neobjavili, napísala agentúra Reuters.

V utorok má pápež na programe stretnutie s prezidentom Tchin Ťjoem a nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, ktorá čelí medzinárodným kritikám, že sa Rohingov nezastáva. V stredu bude pápež František slúžiť v Rangúne omšu pre miestnu katolícku komunitu a zíde sa s budhistickými vodcami. Vo štvrtok bude pokračovať v ceste do Bangladéša.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Mjanmarsko