KĽDR podľa Japonska možno podnikne ďalší raketový test

KĽDR od apríla do septembra, kedy odpálila raketu, ktorá preletela japonský ostrov Hokkaidó, každý mesiac odpálila asi dve až tri strely.

28.11.2017 07:56
debata (2)

Japonsko zachytilo rádiové signály, ktoré môžu naznačovať, že sa Severná Kórea chystá odpáliť balistickú strelu. Podobné signály však nie sú úplne nezvyčajné a najnovšie satelitné snímky špekuláciu nenasvedčujú. Agentúre Reuters to dnes povedal japonský vládny zdroj.

KĽDR od apríla do septembra, kedy odpálila raketu, ktorá preletela japonský ostrov Hokkaidó, každý mesiac odpálila asi dve až tri strely. Odvtedy aktivita Pchjongjangu ustala. „Zatiaľ sa nedá definitívne povedať, že v blízkej dobe z KĽDR dôjde k odpáleniu strely,“ uviedol zdroj.

Japonská agentúra Kjódó v pondelok oznámila, že vláda signálom venuje zvýšenú pozornosť, pretože by KĽDR mohla v nadchádzajúcich dňoch odpáliť strelu. Signály však tiež môžu súvisieť so zimným výcvikom severokórejských vojakov, napísala agentúra.

Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejský vládny zdroj napísala, že americké, juhokórejské a japonské spravodajské služby nedávno zaznamenali aktivitu, ktorá nasvedčuje tomu, že KĽDR plánuje ďalšie testy.

Hovorca Pentagonu plukovník Robert Manning uviedol, že Spojené štáty KĽDR naďalej venujú zvýšenú pozornosť. „V súčasnej chvíli k tomu pristupujeme diplomaticky,“ uviedol s tým, že USA úzko spolupracuje s Južnou Kóreou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #balistická strela