Katalánski exministri by mohli koncom týždňa opustiť väzbu

Advokáti exministrov chcú argumentovať tým, že nie sú dôvody pre to, aby ich klienti boli naďalej vo vyšetrovacej väzbe.

28.11.2017 10:13
debata

Katalánski exministri, ktorí sú od 2. novembra vo väzbe pre snahy o nezávislosť Katalánska, by mohli byť možno koncom tohto týždňa prepustení na kauciu. Špekuluje o tom tom katalánsky denník El Periódico. Vychádza zo skutočnosti, že obhajcovia exministrov sa chystajú predložiť žiadosť o prepustenie na slobodu novému sudcovi, ktorý prípad v piatok prevzal.

Advokáti exministrov chcú argumentovať tým, že nie sú dôvody pre to, aby ich klienti boli naďalej vo vyšetrovacej väzbe. Podľa obhajoby sa nemožno obávať ich úteku okrem iného preto, že 7 z 8 exministrov sa chystá kandidovať v decembrových voľbách regionálneho katalánskeho parlamentu. Ich kandidatúra tiež znamená, že uznali dočasné prevzatie priamej správy Katalánska Madridom.

Podľa denníka El Periodic by zrejme koncom tohto týždňa mohol sudca Pablo Llarena predvolať katalánskych politikov a dvoch separatistických lídrov na výsluch. Po výsluchu by mal zvážiť, či ich ponechá vo väzbe bez možnosti kaucie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko