Britský exminister Profumo mal okrem sovietskej vzťah aj s nacistickou špiónkou

Keď v roku 1963 vyšlo najavo, že sa minister obrany John Profumo stýka s Christine Keelerovou, ktorá bola zároveň milenkou sovietskeho námorného pridelenca v Londýne, vyvolalo to na britskej politickej scéne mimoriadny škandál.

28.11.2017 10:58
profumo Foto:
Britský exminister John Profumo na zábere z marca 1963 v spoločnosti svojej manželky.
debata (1)

Britský politik John Profumo, ktorý v 60. rokoch minulého storočia musel rezignovať na ministerský post kvôli svojmu pomeru s milenkou napojenou na Sovietov, mal v 30. rokoch vzťah s Gisele Kleinovou, neskoršou nacistickou špiónkou. Vyplýva to z doteraz utajovaných materiálov britskej tajnej služby MI5, ktoré zverejnili v utorok.

Keď v roku 1963 vyšlo najavo, že sa minister obrany Profumo stýka s Christine Keelerovou, ktorá bola zároveň milenkou sovietskeho námorného pridelenca v Londýne, vyvolalo to na britskej politickej scéne mimoriadny škandál.

Keelerová nevedela, čo vlastne robí

Profumo musel odstúpiť a aféra otriasla aj vtedajšou konzervatívnou vládou Harolda Macmillana, ktorá o niekoľko mesiacov neskôr padla. Keelerová v 90. rokoch v rozhovore s novinármi pripustila, že bola sovietskou špiónkou a že pre sovietsku ambasádu zisťovala rôzne informácie, hoci vraj príliš nerozumela tomu, čo robí.

Z novo zverejnených dokumentov vyplýva, že Profumo sa ešte pred druhou svetovou vojnou zoznámil s nemeckou modelkou Kleinovou, ktorá neskôr za vojny v Paríži spolupracovala s nacistickými tajnými službami. Po oslobodení francúzskej metropoly bola uväznená za špionáž a po prepustení sa vydala za svojho väzenského dozorcu Edwarda Winegarda. Vzťah s Američanom Winegardom sa ale v roku 1950 rozpadol, pretože Kleinová naďalej udržiavala kontakt s Profumom.

Profumo o Kleinovej úrady informoval

A práve na fakt, že vzťah medzi Profumom a Kleinovou v nejakej forme trval najmenej do roku 1950, upozornila v roku 1963 britská tajná služba MI6, ktorá sa venuje zahraničnej špionáži, svojich kolegov z kontrarozviedky MI5 venujúcim sa pozadí Profumovej vtedajšej aféry.

Z odtajnených dokumentov tiež podľa denníka The Daily Telegraph vyplýva, že Profumo sám úradom v roku 1941 oznámil, že Kleinovú pozná.

Profumo sa po svojom politickom páde v roku 1963 venoval výhradne charitatívnej činnosti, za čo bol neskôr odmenený Rádom britského impéria. Zomrel v roku 2006 v 91 rokoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Rusko #špionáž #tajné archívy #MI5 #John Profumo