Avakov: Ruské sily na Donbase majú viac tankov ako britská armáda

Ukrajinská armáda čelí na Donbase na východe Ukrajiny ruským silám, ktoré sú vyzbrojené väčším počtom tankov a obrnených transportérov, než koľko má napríklad celá britská armáda. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov s ​​odvolaním sa na údaje od rozviedky.

28.11.2017 12:02
Arsen Avakov Foto: ,
Ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov.
debata (490)

Napriek ukrajinským obvineniam Moskva stále popiera, že by sa priamo zapojila do konfliktu medzi vojskami prozápadnej ukrajinskej vlády a proruskými separatistami, ktorý si za tri roky vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych.

„Prečo hovorím o Ruskej federácii? Pretože v súčasnosti na (Kyjevom) dočasne nekontrolovanom území Luhanskej a Doneckej oblasti pod pláštikom jednotiek takzvaných ľudových (povstaleckých) republík pôsobia operatívne zoskupenia ruských okupačných vojsk,“ povedal Avakov podľa denníka Ukrajinská pravda.

Podľa neho ide o dva armádne zbory, podriadené ruskej 8. armáde, ktoré sa skladajú z miestneho obyvateľstva a žoldnierov a aj z príslušníkov ruských ozbrojených síl. Tieto zbory podľa ministra predstavujú prvý odrad, za ktorým nasledujú pravidelné jednotky ruskej armády.

Oba spomínané zbory majú „35 500 vojakov, 478 tankov, 848 obrnených vozidiel, až 750 diel a mínometov, 208 raketometov, 363 protitankových prostriedkov a 419 prostriedkov protilietadlovej obrany“, povedal Avakov s ​​tým, že veliteľstvo týchto síl sa nachádza v ruskom prístavnom meste Novočerkask . „Táto hrozba je pri našich hraniciach. V podstate na svojich hraniciach zadržujeme rozzúreného psa Putinovho režimu a nepúšťame ho do Európy,“ vyhlásil minister.

490 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #Arsenij Avakov