Nemecko: Dôveru medzi CDU/CSU a SPD nabúralo hlasovanie o pesticíde

Krátko pred začiatkom rokovaní o novej nemeckej vláde výrazne nabúralo vzájomnú dôveru medzi konzervatívnou úniou CDU/CSU a sociálnymi demokratmi (SPD) pondelňajšie rozhodnutie krajín Európskej únie o päťročnom predĺžení licencie pesticídu glyfosát. Pri ňom totiž nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt (CSU) hlasoval za, hoci na tom v dosluhujúcej veľkej nemeckej koalícii nebola zhoda a podľa sociálnych demokratov sa teda mal zdržať. Zelení teraz požadujú, aby Schmidt vo funkcii skončil.

28.11.2017 12:54
Nemecko, Berlín, vlajka, zástava, bundestag,... Foto: ,
Nemecký parlament. Ilustračná snímka.
debata (2)

Pre možné zdravotné dôsledky používanie glyfosátu, ktorý je aktívnou zložkou napríklad herbicídu Roundup spoločnosti Monsanto, sa na európskej úrovni opakovane viedli rokovania. Nemecko sa pri nich doteraz vždy hlasovania zdržalo. Dôvodom bola vládna koalícia CDU/CSU a SPD, v ktorej pri tejto otázke nepanovala zhoda. Proti predĺženiu licencie sa dlhodobo stavala ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová (SPD).

V rozhodujúcom hlasovaní však minister poľnohospodárstva Schmidt konal v rozpore s doterajšími zvyklosťami na vlastnú päsť. Vedúci predstavitelia sociálnej demokracie jeho krok označili za „ťažké porušenie dôvery“ a „poriadnu podpásovku“. Vyjadrili tiež pochybnosť, či má kancelárka Angela Merkelová (CDU) svojich ľudí ešte pod kontrolou. Rozhodnutie Schmidta podľa nich rozhodne nepomáha, pokiaľ ide o chystané rozhovory oboch zoskupení o novej nemeckej vláde.

Lídri CDU, CSU a SPD sa k prvému spoločnému rokovaniu po septembrových parlamentných voľbách zídu vo štvrtok u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Rozhovory o novom kabinete budú podľa pozorovateľov veľmi zložité.

Chemickú látku glyfosát, ktorá sa používa v prípravkoch na odstraňovanie buriny, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označuje za pravdepodobne karcinogénnu. Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfosát za neškodný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #glyfosát