Ruská stíhačka podľa USA ohrozila americké lietadlo

Podľa Moskvy ruský pilot vykonal nad Čiernym morom len vizuálnu identifikáciu amerického stroja.

28.11.2017 13:45
debata (148)

Ruská stíhačka sa v medzinárodnom priestore nad Čiernym morom nebezpečne priblížila k americkému vojenskému lietadlu. Tvrdí to podľa televízie CNN Pentagon. Moskva v vyhlásení citovanom agentúrou TASS manéver neoznačuje za nebezpečný a uvádza, že ruský pilot vykonal v sobotu nad Čiernym morom vizuálnu identifikáciu amerického stroja.

„Americké lietadlo operovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom a neurobilo nič, čo by mohlo vyprovokovať takéto ruské správanie,“ uviedla hovorkyňa Pentagonu Michelle Baldanzaová. Upresnila, že ruská stíhačka Su-30 skrížila dráhu námornému hliadkovému lietadlu Boeing P-8 Poseidon a že počas tohto manévru využila prídavného spaľovania motora, čo spôsobilo turbulencie a vynútilo si zmenu kurzu amerického stroja.

Podľa Baldanzaovej sa stíhačka priblížila k americkému lietadlu až na zhruba 15 metrov a celkový kontakt trval 24 minút. Hovorkyňa dodala, že americký stroj mal po celý čas zapnutý letový odpovedač sekundárneho radaru (skr. odpovedač – transponder), ktorý vysiela identifikačné údaje o lietadle.

Podobné incidenty nie sú výnimočné. Medzi USA a Ruskom bol podľa CNN naposledy hlásený tento rok v júni, keď sa nad medzinárodnými vodami Baltiku stretli americké výzvedné lietadlo RC-135 a ruská stíhačka Su-27. Vtedy sa Moskva s Washingtonom vzájomne obviňovali z provokatívneho manévrovanie.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #stíhačka #Americká armáda #Čierne more #vzdušný priestor