Babiš predstavil Zemanovi svoju novú vládu

Český prezident Miloš Zeman sa o 15.00 stretol so šéfom ANO Andrejom Babišom, ktorý ho oboznámil so zložením svojej budúcej menšinovej vlády. Prezident Babiša vymenuje za premiéra 6. decembra a jeho kabinet už 13. decembra. Zeman požiadal šéfa hnutia ANO, aby verejnosti zatiaľ mená budúcich ministrov neprezradil, kým sa s nimi nestretne sám Zeman. Babiš prezradil, že vo vláde by mali byť štyri ženy.

28.11.2017 15:00 , aktualizované: 16:37
debata (5)

V uplynulých dňoch Babiš odmietal prezradiť mená nových ministrov. Uviedol však, že vo vláde by mali pokračovať doterajší ministri hnutia ANO: minister životného prostredia Richard Brabec, dopravy Dan Ťok, obrany Martin Stropnický, spravodlivosti Robert Pelikán a ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová. Nie všetci však musia podľa šéfa ANO zostať vo svojom pôvodnom rezorte. Nepoznal však meno budúceho lídra odvetvia školstva. Ďalších členov chcel doplniť z radov odborníkov.

Pre každého niečo: Vyššie dôchodky aj nižšie dane

Babiš má základné body programového vyhlásenia budúcej vlády pripravené. Sú medzi nimi nižšia daň z príjmu, zníženie DPH na potraviny, zvýšenie dôchodkov aj elektronizácia štátnej správy.

Babiš chce s programom obísť všetky strany Snemovne hneď potom, keď sa stane premiérom, aby sa pokúsil zabezpečiť si dôveru alebo toleranciu. Andrej Babiš chce totiž vytvoriť menšinovú vládu ANO doplnenú o nestraníckych expertov. Píše spravodajský portál Českej televízie.

Ako pripomína ČT24, pravici chce Babiš ponúknuť zníženie dane z príjmu, zníženie DPH pre remeselníkov či zrušenie superhrubej mzdy.

Na druhej strane v programe prichádza so zvýšením dôchodkov, sľubuje aj vyššie platy pre učiteľov alebo pracovníkov v kultúre, rast minimálnej mzdy alebo zníženie DPH na základné potraviny.

Menšinová vláda

Donedávna vládna ČSSD tvrdí, že nechce spolupracovať a podporovať vládu, kde sú trestne stíhaní politici. Podľa komunistov má KSČM minimálny názorový prienik s pravicovým hnutím ANO. „Hlasy pre vládu si budúci premiér zatiaľ nevyrokoval ani u Pirátov, SPD, ľudovcov alebo Starostov,“ pripomína ČT24 s tým, že keď dôjde na lámanie chleba, Babiš podporu pri jednotlivých zákonoch podľa všetkého nájde.

V stredu prijme vláda Bohuslava Sobotku (ČSSD) uznesenie o demisii, ktoré následne poputuje na Hrad.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman