Macedónska polícia zadržala 30 osôb, ktoré v apríli zaútočili na parlament

Macedónska polícia zadržala približne 30 ľudí, ktorí v apríli tohto roku násilne vnikli do budovy parlamentu a napadli poslancov opozície. Medzi zatknutými sú aj bývalý minister vnútra Mitko Chavkov, dvaja bývalí policajti, traja konzervatívni poslanci a líder protestu.

28.11.2017 15:52
debata

Úrad verejného prokurátora uviedol, že zatykač vydali na 36 osôb, ktoré boli zapletení do útoku, pri ktorom utrpelo zranenia viac ako 100 ľudí. Zadržaných predviedli na vypočúvanie na trestný súd v Skopje, kde ich obvinili z teroristického ohrozenia ústavného poriadku a bezpečnosti, za čo im hrozí minimálny trest odňatia slobody na štyri roky.

Demonštranti zaútočili na parlament po tom, ako zákonodarný zbor zvolil za svojho nového predsedu poslanca albánskej národnosti. Vtedajšia vládnuca Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) označila túto voľbu za „puč“. Demonštranti potom napadli novinárov a poslancov vrátane lídra opozície Zorana Zaevu, ktorý je v súčastnosti premiérom Macedónska.

Opozičná strana VMRO-DPMNE zadržanie odsúdila a zvolala na poobedie protest pred budovou súdu. Zásah považuje za pokus umlčať terajšiu opozíciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #parlament #Macedónsko