Írska vicepremiérka odstúpila, rokovania o brexite majú zelenú

Podpredsedníčka írskej vlády v utorok po škandále odstúpila a zabránila tým pádu vlády a prípadným voľbám, pre ktoré sa mohli skomplikovať decembrové rokovania o brexite medzi Britániou a Európskou úniou.

28.11.2017 17:31
Frances  Fitzgeraldová Foto: ,
Írska vicepremiérka Frances Fitzgeraldová v utorok odstúpila.
debata

Opozičné strany požiadali Frances Fitzgeraldovú, aby odstúpila po vydaní nových dokumentov o jej spornom zaobchádzaní s policajným informátorom, ktorý údajne odhalil korupciu v írskych silových zložkách.

Fianna Fail, hlavná opozičná strana, ktorá podporuje menšinovú vládu strany Fine Gael premiéra Lea Varadkarovu vyhlásila, že jej rezignácia znamenala, že sa Írsko vyhne decembrovým voľbám.

„Dnes som sa rozhodla ponúknuť moju rezignáciu s okamžitou platnosťou,“ uviedla vo vyhlásení Fitzgeraldová.

„Pri tejto príležitosti som sa rozhodla presadiť národný záujem pred vlastnou osobnou reputáciou a verím, že je nevyhnutné toto rozhodnutie urobiť, aby sa zabránilo nevítaným a potenciálne destabilizujúcim všeobecným voľbám v tejto historicky kritickej dobe.“

Írska politická kríza vypukla počas príprav na kľúčový summit o brexite, ktorý sa bude konať budúci mesiac a počas ktorého má hrať významnú úlohu Varadkar. Má oznámiť ostatným lídrom EÚ, či v otázkach budúcnosti hraníc medzi Írskom a britským Severným Írskom dosiahli dostatočný pokrok.

Hranica – jediná pozemná hranica medzi Britániou a EÚ – je jednou z troch otázok, ktoré chce Brusel vyriešiť pred tým, ako sa rozhodne, či sa rozhovory o britskom rozvode z EÚ môžu presunúť do druhej fázy, ako chce Británia.

debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Írsko #Brexit