KĽDR novou raketou môže zasiahnuť celé územie USA. Moskva: Ide o provokáciu

Severná Kórea potvrdila, že v stredu skoro ráno otestovala novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Podľa Ruska tento akt ohrozuje diplomatické riešenie krízy v regióne.

28.11.2017 20:03 , aktualizované: 29.11.2017 12:51
raketa kim KĽDR Foto: ,
Kríza na Kórejskom polostrove môže prerásť do vojny, ak sa situácia v regióne nezmení, myslí si americký senátor.
debata (238)

Štátna televízia označila test za úspešný a oznámila, že zbraň s názvom Hwasong-15 je „značne“ silnejšia ako doterajšie strely dlhého doletu, ktoré testovali. Raketa je údajne schopná dosiahnuť hlboko do USA.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) otestovala balistickú raketu podľa informácií amerického Pentagónu v stredu nadránom o 03:30 kórejského štandardného času (19:30 SEČ predchádzajúceho dňa). Podľa juhokórejskej armády raketu Severokórejčania vystrelili z oblasti severne od ich metropoly Pchjongjang, letela 960 kilometrov a spadla do Japonského mora. Išlo o prvý test rakety od 15. septembra, kedy Severná Kórea vystrelila ponad severné Japonsko balistickú raketu stredného doletu.

Z testu vyplýva, že ak by raketa bola odpálená pod menším uhlom, mohla by mať akčný rádius 13 000 kilometrov. „Takáto raketa by mala dostatočný akčný rádius, aby zasiahla Washington a ktorékoľvek iné miesto na americkej pevnine,“ uviedol americký vedec David Wright.

Sme zodpovedná mierumilovná krajina, ozýva sa z KĽDR

Severná Kórea je zodpovednou jadrovou veľmocou a mierumilovnou krajinou, ktorá pre ochranu mieru vo svete urobí všetko. Po najnovšej severokórejskej skúške balistickej rakety to oznámila štátna televízia KĽDR. Zároveň uviedla, že vodca Kim Čong-un k rozkazu, ktorým test povolil, napísal, aby vypustenie strely bolo vykonané s odvahou.

„S odvahou ju odpáľte za stranu a vlasť!“ napísal Kim v inštrukciách k rozkazu. Uviedol tiež, že schvaľuje, aby sa štart uskutočnil za úsvitu miestneho času (utorok večer SEČ). Severokórejská televízia zverejnila aj fotografiu, na ktorej Kim dokument podpisuje.

Severná Kórea tento rok vyrobila propagandistické video, na ktorom ukazuje deštrukciu vzdušných síl USA.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA napísala, že odpálenie rakety s hrdosťou demonštrovalo, že krajina konečne naplnila veľký historický cieľ v podobe vytvorenia jadrových síl. Médiá KĽDR po teste hovoria o tom, že Pchjongjang je zodpovednou jadrovú veľmocou a že mu ide o udržanie mieru a stability vo svete.

Správa KCNA potom severokórejský zbraňový arzenál označila za obranný proti americkej imperialistickej politike jadrového vydierania a uviedla, že KĽDR nepredstavuje hrozbu pre žiadnu krajinu, ak nebudú porušované severokórejské záujmy.

Kríza okolo KĽDR môže podľa senátora USA prerásť do vojny

Kríza na Kórejskom polostrove môže prerásť do vojny, ak sa situácia v regióne nezmení. V rozhovore so spravodajskou televíziou CNN to vyhlásil vplyvný americký republikánsky senátor Lindsey Graham. V reakcii na najnovší severokórejský test balistickej rakety dodal, že ak Spojené štáty budú nútené ísť do boja, potom tak urobia.

„Ak budeme musieť ísť do vojny, aby sme toto zastavili, tak pôjdeme,“ povedal Graham. Uviedol, že vojna síce nie je tým najlepším riešením, ale USA nepripustia, aby severokórejský vodca Kim Čong-un mohol udrieť na americkú pevninu.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson povedal, že naďalej existuje možnosť diplomatického riešenia. CNN však vo svojej analýze poznamenala, že ak rokovania naďalej k žiadnemu výsledku nepovedú, bude musieť Trump urobiť jedno z najzásadnejších rozhodnutí USA od konca druhej svetovej vojny. Na výber má vojenský konflikt s tisíckami obetí z radov civilistov a amerických vojakov, alebo zmierenie sa s faktom, že KĽDR je jadrová mocnosť, ktorá môže zasiahnuť USA.

Každý mesiac dve až tri strely

Americký minister obrany James Mattis v komentári k raketovému testu uviedol, že medzikontinentálna balistická raketa dosiahla vo svojom lete väčšiu výšku, než akákoľvek predchádzajúca raketa odpálená v KĽDR. KĽDR neskôr oznámila úspešný test novej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorej dosah podľa Pchjongjangu pokryje celé územie USA. Na popud Japonska, Južnej Kórey a Spojených štátov zasadne Bezpečnostná rada OSN.

KĽDR od apríla do septembra odpálila každý mesiac dve až tri strely. O tom, že sa Pchjongjang chystá k ďalšiemu raketovému testu, informovali japonské aj americké vládne zdroje.

Poslednú raketu Severná Kórea odpálila 15. septembra. Potom čo preletela japonský ostrov Hokkaidó, dopadla do Tichého oceánu.

Dva vládne zdroje USA už skôr uviedli, že americkí vládni odborníci sa domnievali, že Severná Kórea môže v priebehu niekoľkých dní vykonať nový raketový test, čo by sa stalo po prvýkrát odkedy Severná Kórea odpálila raketu ponad Japonsko v polovici septembra.

Minulý týždeň Severná Kórea odsúdila rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa o tom, že ju považuje za sponzora terorizmu.

Označenie umožňuje Spojeným štátom uvaliť viac sankcií, hoci niektorí odborníci tvrdia, že USA riskujú eskaláciu konfliktu.

„Táto raketová skúška je ďalšou znepokojivou provokáciou a vážnym ohrozením medzinárodnej bezpečnosti,“ uviedla hovorkyňa šéfky diplomacie Európskej únie. Severokórejský test odsúdila aj Severoatlantická aliancia.

Japonsko a Južná Kórea v pozore

Japonsko a Južná Kórea test odsúdili, pričom druhá menovaná krajina naň reagovala vlastným raketovým testovaním.

Japonský premiér Šinzó Abe zvolal mimoriadne zasadanie vlády. Japonsko sa proti ďalšiemu severokórejskému raketovému testu ostro ohradilo, informoval hovorca vlády Jošihide Suga. O raketovom teste informovali aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, uviedol Biely dom. Trump sa o incidente vyjadril so slovami: „Zvládneme to.“ Skúška balistickej rakety KĽDR nič nezmenila na prístupe Spojených štátov k severokórejskému problému, uviedol prezident. „Postaráme sa o to,“ dodal.

Severokórejský test odsúdili okrem iných francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo britský minister zahraničia Boris Johnson. Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel vyhlásil, že Berlín si kvôli incidentu predvolá severokórejského veľvyslanca. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval KĽDR, aby sa zdržala ďalších destabilizujúcich krokov.

Moskva: Ide o provokáciu

Severokórejská skúška je provokáciou, ktorá ohrozuje diplomatické riešenie krízy v regióne. Uviedol v reakcii na počínanie Pchjongjangu kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Rusko pritom spolu s Čínou patrí k tradičným spojencom severokórejského režimu.

„Nová skúška predstavuje samozrejme provokáciu, ktorá len vyhrotí napätie a vzdiali nás od začiatku rokovaní o urovnaní krízy,“ povedal Peskov. Dodal, že Rusko dúfa, že všetky strany zachovajú pokoj a rozvahu.

Skúšku okrem Kremľa odsúdil aj predseda zahraničného výboru Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Leonid Sluckij. Ten podľa agentúry TASS vyhlásil, že v Pchjongjangu je teraz na priateľskej návšteve ruská poslanecká delegácia, ktorá celkom iste výhrady ku skúške pri rokovaniach so severokórejskými činiteľmi prednesie.

Sluckij skúšku označil za ďalší nezodpovedný krok Severnej Kórey, ktorý povedie k ďalšiemu vyhroteniu napätia na Kórejskom polostrove. Dodal, že svoj diel ale nesú aj Spojené štáty a Južná Kórea, ktoré nepriateľskú rétorikou a vojenskými cvičeniami v blízkosti hraníc s KĽDR prilievajú olej do ohňa.

Slovné prestrelky Trumpa a Kima

Trump si vymieňal urážky a hrozby so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a varoval vo svojom prvom prejave v OSN v septembri, že Spojené štáty by „úplne zničili“ Severnú Kóreu, ak by boli nútené brániť seba alebo svojich spojencov.

Washington opakovane povedal, že zvažuje všetky možnosti ohľadne rokovaní so Severnou Kóreou, vrátane vojenských, ale že uprednostňuje mierové riešenie, keď Pchjongjang odsúhlasí stiahnutie svojho jadrového programu.

Za týmto účelom Trump povzbudzoval krajiny na celom svete, vrátane hlavného spojenca Severnej Kórey a suseda, Číny, aby sprísnili a dodržiavali sankcie voči Pchjongjangu s cieľom presvedčiť ho, aby sa vzdal svojich zbrojných programov.

Severná Kórea neposkytla žiadne informácie, že je ochotná znova vstúpiť do dialógu o týchto podmienkach.

Severná Kórea obhajuje svoje zbrojné programy ako potrebnú obranu proti americkým „plánom na inváziu“. Spojené štáty, ktoré majú 28 500 vojakov v Južnej Kórei ako dedičstvo kórejskej vojny z rokov 1950–1953, popierajú akýkoľvek takýto zámer.

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #jadrové zbrane #balistická raketa #raketový test