Letisko na Bali znovu otvorili

Sopka Agung chrlí popol do výšky 7,6 kilometra. Vietor ho však odvial na juh a juhovýchod, vďaka čomu je vzdušný priestor nad letiskom čistý.

29.11.2017 09:55
agung bali sopka Foto: ,
Podľa hovorcu letiska zrušili 445 letov, čo ovplyvnilo približne 59-tisíc cestujúcich.
debata
Medzinárodné letisko na indonézskom ostrove Bali znovu otvorili aj napriek tomu, že je sopka Agung na ostrove naďalej činná, píše agentúra AP. Ako informoval jeho hovorca Ari Ahsanurrohim, sopečný popol zavialo na juh a juhovýchod, vďaka čomu je vzdušný priestor nad letiskom čistý a vhodný na vzlet a pristávanie lietadiel. Úrady pôvode informovali, že letisko bude zavreté do štvrtka rána. Úrady sa rozhodli pozastaviť prevádzku letiska po tom, ako sa popol zo sopky dostal do vzdušného priestoru nad ním. Ahsanurrohim uviedol, že v utorok zrušili 440 letov, čo ovplyvnilo takmer 60-tisíc cestujúcich, a podobná situácia bola aj v pondelok. Cestujúci mali k dispozícii autobusy, ktoré ich odviezli k pobrežiu, kde mali možnosť dostať sa prostredníctvom trajektov na ostrov Jáva, odkiaľ mohli odletieť.

Agung chrlí popol do výšky 7,6 kilometra. Úrady v pondelok zvýšili stupeň nebezpečenstva na maximum a viac ako 100-tisíc ľuďom z okruhu desiatich kilometrov od sopky prikázali opustiť domovy. Desaťtisíce z nich však nechcú odísť. Prezident Joko Widodo nariadil všetkým zainteresovaným ministerstvám, agentúram, armáde a polícii, aby vláde pomohli pri riešení situácie. Vyzval tiež všetkých obyvateľov žijúcich v ohrozenej zóne, aby ju „pre svoju bezpečnosť opustili“.

Odborníci od Agung očakávajú veľkú erupciu, no môže tiež podľa nich aj niekoľko týždňov zostať rovnako činná ako v ostatných dňoch. Sopka naposledy vybuchla v roku 1963, katastrofa si vtedy vyžiadala 1 100 obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Bali