Starosta v Nemecku sa útokom nedal zastrašiť

Mestečko Altena v Severnom Porýní-Vestfálsku s vyše 17-tisíc obyvateľmi prijalo viac utečencov, ako stanovuje národná kvóta v rámci Nemecka. Pred polrokom získalo aj národnú cenu za integráciu migrantov. Utečencov napríklad neubytovali v hosteloch, ale v klasických bytoch.

29.11.2017 11:00
debata (34)
zväčšiť Starosta Alteny Andreas Hollstein. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Starosta Alteny Andreas Hollstein Starosta Alteny Andreas Hollstein.

Starosta Alteny Andreas Hollstein a jeho ústretový prístup k migrantom sa však nepáči každému. Anonymní pisatelia sa mu vyhrážali smrťou. V pondelok večer na 57-ročného Hollsteina, kresťanskodemo­kratického politika a otca štyroch detí, zaútočil muž v jeho veku a dlhým nožom ho zranil na krku.

zväčšiť Miesto, kde došlo k útoku. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germany Knife Atack Miesto, kde došlo k útoku.

Muž, ktorý bol pod vplyvom alkoholu, napadol Hollsteina v bistre s kebabmi. Najskôr si ho dlho premeriaval, potom sa ho spýtal, či je skutočne starosta a neskôr sa naňho vrhol. Hollstein útok prežil a po prepustení z nemocnice sa do bistra vrátil. Prišiel s veľkou kyticou ruží, aby sa za záchranu života poďakoval majiteľovi podniku Demirovi Abdullahovi a jeho synovi Ahmetovi, ale aj majiteľovej žene, ktorá privolala políciu. „Som si istý, že keby tak pohotovo nezareagovali, tak by som už nebol nažive,“ povedal Hollstein na tlačovej konferencii. Pri súboji utrpel ľahké zranenie aj majiteľ podniku.

zväčšiť Majiteľ podniku Demir Abdullah a jeho syn Ahmet. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germany Knife Atack Majiteľ podniku Demir Abdullah a jeho syn Ahmet.

Útok, ktorý sa vyšetruje ako pokus o vraždu, odsúdili viacerí nemeckí politici vrátane kancelárky Angely Merkelovej. Útočník trpí psychickými problémami a podľa polície konal spontánne, zrejme bez predchádzajúceho plánovania. Po príchode polície údajne žiadal, aby bol zastrelený. Na pravicových extrémistov zrejme nie je napojený. „Bezpečnostné úrady vychádzajú z toho, že útok má politické pozadie,“ uviedol krajinský premiér Armin Laschet. Útočník, ktorému namerali v krvi asi 1,2 promile alkoholu, mal podľa svedkov niekoľko poznámok k migračnej kríze.

Hollstein, ktorý napísal knihu o svojom boji proti extrémnej pravici, vyhlásil, že útok ho neodradí a vo funkcii starostu zostane. Výhražné emaily dostával aj predtým a po útoku mu zas prišli správy, ktoré útok schvaľujú. „Som zdesená útokom na starostu Andreasa Hollsteina. Úľavu mi prinieslo, že už môže byť znovu so svojou rodinou,“ odkázala cez svojho hovorcu na twitteri kancelárka Merkelová. „Vďaka tým, ktorí mu pomohli,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci