Ruskí poslanci chystajú pokuty pre "zahraničných agentov"

S pokutami vo výške až päť miliónov rubľov (asi 72-tisíc eur) za porušenie nového zákona o "zahraničných agentoch" medzi médiami pôsobiacimi v Rusku počíta návrh, ktorý v ruskom parlamente predložili šéfovia ústavných výborov oboch komôr, Pavel Krašeninnikov a Andrej Klišas.

29.11.2017 12:17
štátna duma, Rusko, Putin, parlament Foto:
Štátna Duma, dolná komora ruského parlamentu.
debata (14)

Pokuty sú podľa predlohy odstupňované, najnižšia začína na sume 10 000 rubľov (asi 144 eur). V prípade hrubého porušenia zákona – teda druhýkrát v priebehu jedného roka – môže vinníkovi hroziť až 15 dní za mrežami, upozornil denník Kommersant na svojom webe.

Pokutovať sa podľa Klišasa má „hlavne šírenie informačných materiálov bez upozornenia, že ich vytvorilo médium-zahraničný agent“. Autor predlohy súčasne zdôraznil, že ruské sankcie sú stále citeľne nižšie ako obdobný zákon platiaci v Spojených štátoch, ktorý podľa neho počíta až s päťročným pobytom za mrežami.

Rusko hrozí americkému Rádiu slobodná Európa aj Hlasu Ameriky

Minulý týždeň Rusko dokončilo proces schvaľovania zákona, podľa ktorej môžu byť zahraničné médiá pôsobiace v krajine klasifikované ako takzvaní zahraniční agenti. Kontroverzný dokument, ktorý už prijali obe komory parlamentu, v sobotu podpísal prezident Vladimir Putin. O označení bude rozhodovať ministerstvo spravodlivosti. Zákon kritizujú ruskí aj zahraniční ochrancovia ľudských práv.

Moskva začala tento zákon pripravovať v čase, kedy v USA zosilnel tlak na televíziu RT (Russia Today) financovanú Kremľom, aby sa zaregistrovala u amerického ministerstva spravodlivosti podľa amerického zákona o registrácii zahraničných agentov, ktorý vznikol v reakcii na nacistickú propagandu počas druhej svetovej vojny. RT tak po istom zdráhanie urobila a nabudúce musí vo svojich materiáloch publikovaných v USA uvádzať, že ide o oznámenie „menom“ ruskej vlády.

Moskva už naznačila, že prvými terčami ruskej odvety sa môžu stať rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio slobodná Európa, ktoré financuje americký Kongres.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pokuty #médiá #agenti