Pápež na omši v Mjanmarsku vyzval menšiny na odpustenie a súcit

Pápež František pri omši v Rangúne vyzval etnické menšiny, aby na násilie nereagovali pomstou, ale "odpustením a súcitom". Na bohoslužbe v najväčšom mjanmarskom meste sa zišlo asi 150 000 ľudí, medzi nimi boli podľa agentúry AP aj návštevníci z Vietnamu, Thajska alebo Kambodže.

29.11.2017 12:46
pápež, Mjanmarsko Foto:
Pápež František na stretnutí s najvyššou radou budhistických mníchov Sangha Maha Nayaka v pagode Kaba Aye v mjanmarskom Rangúne.
debata (4)

Pápež sa potom stretol s najvyššími budhistickými predstaviteľmi krajiny. Pri tejto príležitosti povedal, že katolíci i budhisti by mali hovoriť jedným hlasom v prospech mieru. Vyslovil sa pre prekonanie „všetkých foriem nepochopenia, netolerancie, predsudkov a nenávisti“.

Medzi desiatkami tisíc účastníkov omše pod holým nebom boli zastúpení kňazi, rádové sestry, diplomati i zástupcovia vládnej strany Národná liga pre demokraciu, ktoré šéfuje mjanmarsá líderka Aun San Su Ťij. Podľa štatistík Vatikánu z roku 2015 žije v 52-milionovom janmarsku asi 659 000 katolíkov.

„Podobná možnosť už sa nám asi nenaskytne. Pápež žije v Ríme a cestu tam si nemôžeme dovoliť,“ povedal agentúre Reuters 45-ročný učiteľ Boul Kchin. Do Rangúnu sa z mesta Mandalaj vybral v nákladnom vozni s ďalšími 15 príbuznými. „Sme naozaj šťastní, máme radosť, že za nami do Mjanmarska prišiel,“ dodáva.

Rohingov sa zastal, nie však priamo

František počas kázne pripomenul utrpenie, ktorému boli vystavené mjanmarské etnické a náboženské menšiny. Odvolával sa pritom na desaťročia konfliktov medzi etnickými menšinami a armádou, ktoré ešte v niektorých častiach krajiny pretrvávajú.

„Viem, že na mnohých v Mjanmarsku dopadlo násilie, majú zranenia zrejmé aj zraku skryté,“ povedal František davu. Pápež naliehal, aby ľudia na násilie reagovali „odpustením a súcitom“, a nie pomstou. „Cesta pomsty nie je cestou Krista,“ dodal František.

Vo štvrtok František omšou pre mladých veriacich ukončí návštevu budhistického Mjanmarska a presunie sa do moslimského Bangladéša. Tamojšia polícia v stredu oznámila, že vyšetruje zmiznutie katolíckeho kňaza. Podľa nej všetko nasvedčuje tomu, že ho uniesli islamskí radikáli.

Pápežova návšteva Mjanmarska sa koná v citlivom čase, keď krajina kvôli problematickému vzťahu s moslimskou menšinou Rohingov čelí tvrdej medzinárodnej kritike. Kvôli násilnostiam na severozápade krajiny utieklo do Bangladéša cez 620 000 Rohingov. František sa v utorok nepriamo postavil na stranu moslimskej menšiny, ktorá v krajine dlhodobo čelí diskriminácii a v posledných mesiacoch aj ťaženiu armády, ktoré OSN predtým označila za etnickú čistku. S poukázaním na napätie v Mjanmarsku vyzval pápež vo svojom utorkovom prejave predstaviteľa budhistov, hinduistov, moslimov, kresťanov a židov k spolupráci na obnove krajiny a náboženskému zmierenia.

Západné novinári napäto sledovali, či hlava katolíckej cirkvi vo svojom najvýznamnejším prejave v Barme uplatňuje termín Rohingové, ktorý je Zakázaný budhistickú väčšinou krajiny. Pápež, ktorý predtým počas tohto roka otvorene vyjadroval obavy o osud „rohingských bratov“, v utorok tento výraz nepoužil. Podľa všetkého tak vyslyšal žiadosť miestnych katolíckych duchovných, ktorí sa obávajú, že by sa potom barmská armáda mohla mstiť na menšinových katolíkoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Mjanmarsko #Rohingovia