Kauza glyfosát podľa Schulza vážne narušila dôveru medzi SPD a CDU/CSU

Podľa šéfa nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martina Schulza je kvôli kauze glyfosát vážne narušená dôvera jeho strany voči konzervatívnej únii CDU / CSU. Bývalý predseda Európskeho parlamentu to povedal deň pred stretnutím predsedov strán dosluhujúcej veľkej koalície u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, kde majú rokovať o možnostiach pokračovania vládnej spolupráce.

29.11.2017 14:42 , aktualizované: 16:05
Martin Schulz Foto: ,
Šéf nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz hovorí o strate dôvery v konzervatívnu úniu CDU/CSU.
debata

Dôveru medzi nemeckými vládnymi stranami nahlodala skutočnosť, že nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt (CSU) v pondelok v Bruseli svojím hlasom napomohol schváleniu päťročného predĺženia licencie kontroverzného pesticídu glyfozát, hoci v dosluhujúcej veľkej koalícii sa na tom nezhodli, a podľa sociálnych demokratov sa teda mal zdržať. Ministra v utorok kritizovala aj kancelárka Angela Merkelová (CDU).

„Správanie spolkového ministra Schmidta bolo škandalózne a viedlo k obrovskej strate dôvery vnútri úradujúcej spolkovej vlády a medzi stranami,“ vyhlásil v stredu Schulz. Jeho strana bude podľa neho naďalej dôrazne usilovať o výrazné obmedzenie, ak nie zákaz používania pesticídu. „Budúca spolková vláda na tom musí zapracovať a vytvoriť na to potrebné právne predpoklady,“ zdôraznil Schulz.

Kvôli možným zdravotným dopadom používania glyfosátu, ktorý je aktívnou zložkou napríklad herbicídu Roundup spoločnosti Monsanto, sa na európskej úrovni opakovane viedli rokovania. Nemecko sa na nich doteraz vždy hlasovania zdržalo kvôli tomu, že vo vláde CDU / CSU a SPD v tejto otázke nepanovala zhoda. Proti predĺženiu licencie sa dlhodobo stavala ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová(SPD).

Chemickú látku glyfosát, ktorá sa používa v prípravkoch na odstraňovanie buriny, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označuje za pravdepodobne karcinogénnu. Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfosát za neškodný.

V rokovaniach s SPD bude pre Merkelovú dôležitá ekonomika

Na rastovú politiku a rozpočtovú konsolidáciu chce nemecká kancelárka a šéfka kresťanských demokratov (CDU) Angela Merkelová naliehať v nadchádzajúcich koaličných rokovaniach so sociálnymi demokratmi (SPD). Šéfka nemeckej vlády to povedala vo videoposolstve adresovanom stredajšiemu zasadnutiu zväzu zamestnávateľov v Berlíne.

Merkelová sľúbila, že pri rozhovoroch o vytvorení vlády sa bude usilovať o to, aby sa Nemecko uberalo smerom priaznivým pre hospodársky rast. To podľa nej znamená nadviazať na politiku konsolidácie rozpočtu a rast výdavkov investícií. „To pre mňa bude smerodajné v nadchádzajúcich rozhovoroch s SPD,“ sľúbila kancelárka.

„Nemecko a Európa potrebujú stabilitu,“ zdôraznila Merkelová. Naďalej dôležité sú podľa nej aj ciele udržať mimomzdové náklady (napríklad sociálne a zdravotné poistenie) pod hranicou 40 percent nákladov práce. Okrem toho vyjadrila nádej, že Nemecko môže dosiahnuť „taký ambiciózny cieľ, ako je plná zamestnanosť“.

Merkelová, šéf sesterskej Kresťanskosociánej únie (CSU) Horst Seehofer a predseda SPD Martin Schulz sa majú vo štvrtok zísť u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, aby rokovali o možnostiach pokračovania existujúcej veľkej koalície po tom, čo v noci z 19. na 20. novembra stroskotali rokovania o doteraz nevyskúšanej koalícii medzi CDU / CSU, liberálnou FDP a Zelenými.

SPD po septembrových voľbách do Spolkového snemu pôvodne oznámila odchod do opozície. Po krachu rokovaní o takzvanej „jamajskej“ (čierno-žlto-zelenej) koalícii ale druhá najsilnejšia strana, teda SPD, rozhovory o podobe budúcej nemeckej vlády pripúšťa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #Voľby v Nemecku #CDU/CSU #Martin Schulz