'Osvienčimský účtovník' putuje v 96 rokoch do väzenia

Bývalého príslušníka jednotiek SS Oskara Gröninga v júli 2015 právoplatne odsúdili za napomáhanie k vraždám najmenej 300 000 Židov.

29.11.2017 14:46
Gröning, groening Foto: ,
Bývalý dozorca z Osvienčimu Oskar Gröning na zábere z júla 2015.

Bývalý dozorca z Osvienčimu Oskar Gröning môže napriek svojmu vysokému veku 96 rokov nastúpiť do väzenia na odpykanie si štvorročného trestu. Rozhodol o tom súd v meste Celle na severe Nemecka na základe odborných posudkov.

Schopný výkonu trestu

Bývalého príslušníka jednotiek SS v júli 2015 právoplatne odsúdil krajinský súd v Lüneburgu za napomáhanie k vraždám najmenej 300 000 Židov, ktorí zomreli v Osvienčime v plynových komorách v období medzi májom a júlom 1944.

„Na základe expertíz, ktoré sme dostali, sa súd domnieva, že odsúdený je schopný výkonu svojho trestu napriek svojmu vysokému veku,“ uviedol odvolací súd v stredajšom vyhlásení. Rozhodnutím dal za pravdu prokuratúre v Hannoveri, ktorá k rovnakému záveru došla už v auguste, zatiaľ čo obhajoba žiadala o odklad nástupu trestu.

Súd uviedol, že vzhľadom na vysoký vek odsúdeného môže byť zohľadnená jeho zvláštna lekárska starostlivosť.

Osvienčimský účtovník

Bývalý dobrovoľník jednotiek Waffen-SS sa priznal k tomu, že odkladal a evidoval batožinu deportovaných väzňov a počítal ich peniaze. Médiá ho preto označujú za osvienčimského účtovníka.

Gröning sa teda nezúčastnil priamo násilností, ale podľa nemeckej justície svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie, čo podľa dnešného výkladu práva v Nemecku stačí k trestnej zodpovednosti.

Procesy končia

V Nemecku sa v posledných rokoch konali možno posledné súdne procesy, v ktorých sa zo svojich činov zodpovedali priamo členovia personálu nacistických vyhladzovacích táborov. Vlani začal proces s bývalým zdravotníkom z Osvienčimu Hubertom Zafkom, tiež 96-ročným, ktorý bol obvinený z 3 681 prípadov napomáhania k vražde tým, že sa podieľal na vstrekovaní smrtiaceho plynu do plynových komôr.

Tento rok v septembri ale súd v severonemeckom Neubrandenburgu oznámil, že už nie je schopný sledovať súdny proces, pretože trpí demenciou. Ďalší dvaja odsúdení deväťdesiatnici z nedávnej doby, John Demjanjuk a Reinhold Hanning, medzitým zomreli.

chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #židia #Osvienčim #druhá svetová vojna #SS #masové vraždenie