Kyjev a separatisti si vymenia zajatcov

Ukrajinská vláda sa dohodla s proruskými separatistami z východoukrajinského Donbasu na výmene vojnových zajatcov. Na rokovaní v bieloruskej metropole Minsku to potvrdili zástupcovia mierovej kontaktnej skupiny. Prvá fáza výmeny by sa mala uskutočniť do novoročných a vianočných sviatkov.

29.11.2017 19:57
debata (12)

Podľa agentúry AP by si strany mohli vymeniť viac ako 400 ľudí. Išlo by tak o prvú rozsiahlu výmenu rukojemníkov v rámci konfliktu, ktorý v krajine prepukol v roku 2014.

O doteraz zablokovaných rokovaniach o výmene zajatcov debatoval v polovici novembra s predstaviteľmi separatistických regiónov, ktorí v Doneckej a Luhanskej oblasti riadi „ľudové republiky“, ruský prezident Vladimir Putin. Ten tiež podporil iniciatívu ukrajinského politika a stúpenca Kremľa Viktora Medvedčuka, podľa ktorého by Kyjev mohol prepustiť 306 vojnových zajatcov a proruskí povstalci 74 väznených Ukrajincov. Ukrajinskí činitelia pritom tvrdia, že separatisti zadržujú až 152 Ukrajincov.

V rámci minských mierových dohôd z roku 2015 by si mali strany vymeniť zajatcov na základe princípu „všetci za všetkých“. Kyjev však tvrdí, že niektorých zadržaných nemôžu prepustiť pre obvinenia zo zabitia počas nepokojov na kyjevskom Námestí nezávislosti v roku 2014. Rokovania o prepustení rukojemníkov tak boli viac ako rok zablokované.

V minulosti sa sporadicky uskutočnilo niekoľko menších výmen zajatcov. Vlani v máji sa z ruského väzenia vrátila ukrajinská letkyňa Nadija Savčenková, ktorú si Kyjev vymenil s Moskvou za dvoch Rusov odsúdených na Ukrajine.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #vojnoví zajatci