Egyptský expremiér Šafík obvinil SAE, že mu bránia vycestovať

Bývalý egyptský premiér Ahmad Šafík obvinil Spojené arabské emiráty (SAE), že mu bránia vycestovať. Chce sa vrátiť do vlasti, kde chce znovu kandidovať na post prezidenta. Štátny tajomník SAE Anvar Karkáš obvinenia poprel.

29.11.2017 23:12
Egypt Ahmad Šafík Foto: ,
Na archívnom zábere z roku 2012 priaznivci Ahmada Šafíka vykrikujú heslá proti kandidátovi Moslimského bratstva Muhamadovi Mursímu.
debata

„Bol som prekvapený, že mi zabránili opustiť SAE z dôvodov, ktorým nerozumiem,“ povedal Šafík panarabskej televízii Al-Džazíra. Dodal, že ďakuje SAE za pohostinnosť, ale teraz si praje odísť.

Tajomník SAE pre zahraničnú politiku Karkáš na twitteri poprel, že úrady stavajú akékoľvek prekážky Šafíkovmu vycestovaniu. Doplnil, že SAE Šafíka hostia napriek „silným výhradám k niektorým jeho postojom“.

Šafík utiekol do SAE po prehratých prezidentských voľbách v roku 2012. Tie boli prvé po páde dlhoročného šéfa štátu Husního Mubaraka a Šafíka v nich tesne porazil kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí.

Nové voľby sú naplánované okolo apríla budúceho roka. Šafík je zatiaľ jedným z mála ľudí, ktorí oznámili zámer kandidovať. Hoci sa očakáva, že sa súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí pokúsi obhájiť mandát, zatiaľ to oficiálne nepotvrdil.

Bývalý pilot letectva Šafík zastával premiersku funkciu krátko v roku 2011. Čelil obvineniam z korupcie, ale uznali ho za nevinného. Zo zahraničia založil politickú stranu, ktorá však v egyptských parlamentných voľbách v roku 2015 neuspela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Spojené arabské emiráty