Trump pokarhal Mayovú. Prekážalo jej, že zdieľal videá proti islamu

Americký prezident zdieľal na twitteri protiislamské videá britského krajne pravicového zoskupenia.

30.11.2017 10:33 , aktualizované: 14:00
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas prejavu o daňovej reforme.
debata (18)

Americký prezident Donald Trump odkázal britskej premiérke Therese Mayovej, aby sa sústredila na „islamistický terorizmus v Británii“ po tom, čo Trumpa britská vláda kritizovala za zdieľanie protiislamských videí britského krajne pravicového zoskupenia.

Hovorca Mayovej v stredu uviedol, že prezident urobil chybu, keď na twitteri zdieľal príspevky zverejnené podpredsedníčkou krajne pravicovej skupiny Britain First (Británia na prvom mieste) Jayde Fransenovej.

„Nesústreďujte sa na mňa, sústreďte sa radšej na islamistický terorizmus v Spojenom kráľovstve,“ napísal Trump na twitteri.

Šéf Bieleho domu tento týždeň zdieľal tri videonahrávky, na ktorých je podľa Fransenovej vidieť násilnosti zo strany moslimov. Na videu, ktoré Trump k svojmu twitteru pripojil v utorok, je podľa popisku zachytený útok moslimského prisťahovalca na holandského chlapca s barlami.

U ľudí vyvolávajú strach

Na videu, ktoré sa objavilo na Trumpovom účte v stredu, je muž v moslimskom odeve, ktorý o zem rozbije sochu Panny Márie. Keď sošku rozbije, ostatní arabsky zvolajú: Boh je veľký (Alláhu akbar). Na druhom zázname potom podľa Fransenovej dav islamistov zhodí zo strechy chlapca, ktorého po dopade ubijú.

Hovorca britskej vlády za to Trumpa, ktorý má na twitteri 40 miliónov fanúšikov, v stredu kritizoval. „Nie je v poriadku, že to prezident urobil,“ uviedol. „Britain First usiluje o rozdelenie spoločnosti užívaním svojich nenávistných historiek, ktoré šíria lži a zvyšujú napätie. U poctivých ľudí vyvolávajú strach,“ dodal hovorca.

Vyzvali zrušiť návštevu Trumpa

Washington a Londýn sú blízki spojenci a britská premiérka Mayová bola prvým zahraničným štátnikom, ktorý navštívil USA po nástupe Trumpa do Bieleho domu. Mayová pri tej príležitosti povedala, že sa usiluje o „osobitné vzťahy“ s Washingtonom.

Britskí opoziční politici vládu vyzvali, aby zrušila pozvanie Trumpa na štátnu návštevu Británie. Pozvanie dostal americký prezident už krátko po svojej inaugurácii v januári z rúk Mayovia, dátum návštevy stále stanovený nebolo. V stredu ale Downing Street uviedol, že pozvanie naďalej platí.

Trump pri svojom pokarhaní Mayovú najprv označil zlým twitterovským účtom a svoj komentár adresoval inej uživateľke, ktorá má iba šesť fanúšikov. Tweet potom zmazal a poslal ho znovu, už s označením oficiálneho účtu britskej premiérky.

Holandské vyľvyslanectvo a médiá uvádzajú videá na pravú mieru

„Na faktoch záleží,“ napísalo v reakcii holandské veľvyslanectvo vo Washingtone v tweete adresovanom Trumpovi. „Útočník v tejto videonahrávke sa narodil a vyrástol v Holandsku.“ Podľa holandskej prokuratúry bol 16-ročný násilník po zverejnení videonahrávky tento rok v máji zatknutý a potrestaný v rámci programu pre mladistvých delikventov. Prokuratúra ďalej uviedla, že útočníci boli dvaja, ani jeden nebol cudzinec a hovorili spolu holandsky. K ich náboženskému vyznaniu sa prokuratúra nevyjadrila.

Na ďalšom, dosť nezreteľnom videu, ktoré sa objavilo na Trumpovom účte v stredu, podľa Fransenovej dav islamistov zhodí zo strechy chlapca, ktorého po dopade ubije. Podľa denníka The New York Times bol záznam vyhotovený 5. júla 2013, niekoľko dní po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího egyptskou armádou.

Scéna sa odohrala v egyptskom meste Alexandria pri zrážkach medzi Mursího prívržencami a odporcami, ku ktorým v tom čase dochádzalo v rôznych oblastiach Egypta. Egyptská armáda potom v auguste zasiahla proti protestom islamistov v metropole Káhire a zabila pritom vyše 800 demonštrantov. Tieto informácie v tweete však úplne chýbajú.

Na videu, ktoré Trump zdieľal, je vidieť stúpenca Mursího, ako kráča po streche jednej z budov v Alexandrii a vztýči na nej čiernu vlajku často používanú radikálmi. Ďalší vývoj udalostí nie je príliš zreteľný, viditeľné je len to, že na streche dôjde ku konfrontácii. Podľa agentúry AP boli útočníci neskôr za smrť chlapca a ďalšieho muža, ktorí boli zvrhnutí zo strechy, odsúdení na trest smrti.

Ďalšie Trumpovo video zdieľané v stredu ukazuje, ako muž v moslimskom odeve rozbije modro-bielu sochu Panny Márie. Keď sošku rozbije, ostatní arabsky zvolajú: Boh je veľký (Alláhu akbar). Muž na nahrávke je definovaný iba ako „moslim“, podľa denníka The New York Times je to však extrémistický sýrsky duchovný, ​​ktorý bol vtedy členom sýrskeho radikálneho frontu An-Nusrat, napojeného na teroristickú sieť al-Kajdá.

Agentúra AP napísala, že videonahrávka sa objavila na internete v októbri 2013. Duchovný, zachytený počas sýrskej občianskej vojny v jednej z dedín v severosyrskej provincii Idlib, vyhlasuje, že v Levante sa už nikto nebude klaňať modlám.

Muž sa vraj neskôr pripojil k teroristickej skupine Islamský štát v sýrskom mesta Rakka, odkiaľ potom utiekol a bol nakoniec zadržaný sýrskymi povstalcami v Aleppe.

Trump poslal odkaz na zlý účet

Na Trumpov retweet reagovala aj samotná podpredsedníčka krajne pravicovej skupiny Britain First Jayde Fransenová. Fransenová. „Videá osobne retweetol Donald Trump, ktorý má milióny folowerov,“ s nadšením napísala líderka ultrapravicového zoskupenia. „Boh Ťa žehnaj, Trump!“ napísala v závere reakcie Fransenová.

Boh však Trumpovi nepomohol, keď cez sociálnu sieť posielal odkaz Mayovej. Pôvodne ho totiž poslal omylom na účet @theresamay, ktorej „majiteľka“ má iba šesť folowerov. Teda namiesto oficiálneho účtu britskej premiérky @Theresa_May. Aj keď sa Trump poponáhľal napraviť chybu, milióny jeho folowerov si stačilo urobiť screenshot.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Donald Trump #Theresa Mayová