Rusko blokádu KĽDR nepodporí, sankcie podľa Lavrova nefungujú

Ruskému ministrovi zahraničia sa zdá, že USA svojimi krokmi zámerne provokujú vedenie KĽDR k ďalším ostrým akciám.

30.11.2017 11:05
debata (43)

Rusko nepodporí blokádu Severnej Kórey, ku ktorej v noci na štvrtok vyzvali USA v Bezpečnostnej rade kvôli ďalšiemu raketovému testu KĽDR. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov novinárom v bieloruskom Minsku. Lavrov tiež uviedol, že sa mu zdá, že USA svojimi krokmi zámerne provokujú vedenie KĽDR k ďalším ostrým akciám.

Podľa Washingtonu sme bližšie k vojne

„Nie sme naklonení tejto myšlienke, pretože ako už sme povedali skôr, sankcie nefungujú,“ povedal Lavrov. USA v stredu v Bezpečnostnej rade OSN vyzvali všetky krajiny, aby ukončili všetky diplomatické i obchodné vzťahy so Severnou Kóreou. Reagovali tak na jej utorkový raketový test, ktorý podľa Washingtonu priblížil svet k vojne.

Lavrov tiež kritizoval Spojené štáty za ich správanie voči KĽDR. „Zdá sa, že posledné akcie USA boli úmyselne zamerané na to, aby vyprovokovali Pchjongjang k novým ostrým akciám,“ povedal tiež novinárom Lavrov. Uviedol, že americká strana Rusku v septembri dôverne oznámila, že vojenské cvičenie v oblasti Kórejského polostrova usporiada až na jar.

Do jari mohol byť pokoj

Podľa Lavrova by možno KĽDR do jari žiadne testy nerobila a prestávka sa mohla využiť na dialóg. „A oni (USA) naraz vykonali vojenské cvičenie v októbri, v novembri a chystajú ďalšie v decembri,“ povedal Lavrov.

Podľa ruského ministra zahraničia by Washington mal jasne povedať, či sa snaží dosiahnuť zničenie KĽDR svojimi provokatívnymi akciami. Za ňu označil Lavrov aj stredajší výrok americkej veľvyslankyne pri OSN Nikky Haleyovej. Tá v Bezpečnostnej rade OSN povedal, že USA vojnu síce nechcú, ale ak prepukne, režim KĽDR bude „úplne zničený.“

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Sergej Lavrov