Trumpov zať vypovedal pred komisiou vyšetrujúcou údajný ruský vplyv

Zať amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner vypovedal tento mesiac pred komisiou Roberta Muellera, ktorá vyšetruje údajný vplyv Ruska na americké prezidentské voľby.

30.11.2017 11:23
Jared Kushner Foto: ,
Jared Kushner, zať prezidenta Donalda Trumpa a poradca Bieleho domu.
debata (3)

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Kushner odpovedal na otázky ohľadom bývalého hlavného bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna.

Muellerova komisia Kushnera spovedala zhruba 90 minút a snažila sa okrem iného zistiť, či má Trumpov zať informácie, ktoré by hovorili vo Flynnov prospech. Podľa zdroja pred komisiou o Flynnovi vypovedalo niekoľko svedkov z okruhu Bieleho domu.

Potvrdenie o Kushnerovej výpovedi sa objavilo v čase, keď prokurátori pracujúci pre Muellerovu komisii odložili výpoveď o Flynnovej súkromnej obchodnej činnosti pred veľkou porotou.

Kampaň mal nariadiť Vladimir Putin

Dôvod tohto odkladu nie je podľa agentúry AP síce celkom jasný, ale v piatok Flynnovi právni zástupcovia upozornili Trumpových právnikov, že už s nimi informácie o vyšetrovaní ruského vplyvu nemôžu zdieľať. V Spojených štátoch sa právnici obhajoby bežne o informácie delia so svojimi kolegami, ktorí stoja na rovnakej strane. Podľa denníka The New York Times by to mohlo znamenať, že Flynn začal s Muellerovou komisiou spolupracovať.

Americké tajné služby na začiatku roka zverejnili, že kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Jej cieľom bolo podľa správy tajných služieb podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku Clintonovú.

Americké médiá neskôr informovali, že sa Flynn schádzal s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom. Kontakty začali ešte pred novembrovými voľbami a pokračovali počas odovzdávania moci Trumpovi. Flynn nakoniec vo februári odstúpil. Oficiálnym dôvodom jeho nútenej rezignácie bolo, že o svojich stykoch s ruskou stranou mylne informoval viceprezidenta Mikea Pencea.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jared Kushner #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #Robert Mueller