Sneh sťažil dopravu v Česku, pri nehode autobusu zomrel človek

Sneženie, námraza aj poľadovica skomplikovali dopravu na mnohých miestach Česka. Klzká cesta mala možný podiel aj na tragickej nehode autobusu v Českobudějovicku, pri ktorej zomrel jeden človek a ďalších 12 sa zranilo. Okrem väčšieho počtu nehôd museli hasiči vychádzať tiež k padlým stromom.

30.11.2017 11:47 , aktualizované: 15:33
debata

Na mieste zasahovali záchranári aj hasiči, potvrdila hovokyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhočeského kraja Petra Kafková a hovorca juhočeských hasičov Vendula Matějů. Podľa Kafkovej je desať ľudí zranených ľahko a dvaja ťažko. V autobuse cestovalo 14 ľudí, zranený je aj jeho štyridsaťročný vodič. Vedľajšia cesta medzi Ločenicami a Římovom bola uzavretá celé dopoludnie.

Nehoda sa stala okolo 8:20. Presné príčiny policajti vyšetrujú, je možné, že na nehodu mal vplyv aj stav vozovky. V Juhočeskom kraji od rána snežilo alebo mrholilo. „Pri prejazde zákruty dostal autobus šmyk. Zišiel do priekopy, kde navyše narazil do stromu,“ povedal policajný hovorca Jiří Matzner. „Na mieste zasahoval aj vrtuľník záchrannej služby. Päť ľudí sme previezli do Českokrumlovskej nemocnice, zvyšok transportovali do českobudejovickej,“ uviedla Kafková.

Matějů povedal, že autobusom cestovalo 13 ľudí a vodič. Na mieste zasahovali profesionálni hasiči z piatich miest a dobrovoľní hasiči z Velešín. „Museli sme vyslobodzovať, na mieste bol vrtuľník, zároveň sme tam vyslali evakuačný autobus. V tejto chvíľu sú všetci zranení zachránení a odvezení,“ povedala Matějů.

Napriek sneženiu boli cesty v Česku väčšinou stále zjazdné, miestami ale len so zvýšenou opatrnosťou. Napríklad cesta I / 39 na Prachatickej bola po rannej nehode kamiónu na dve hodiny uzavretá.

Medzi Lednicou a Mikulovom v Břeclavsku zapadol kamión a na niekoľkých úsekoch ciest bola kvôli snehu a ľadovcu prerušená alebo obmedzená prevádzka.

Ráno pribudlo na Vysočine 45 nehôd

Predovšetkým v horách si museli dávať vodiči pozor tiež v Moravskosliezskom kraji, kde zostávali zvyšky snehu či prejdená vrstva krytá posypom.

Na Vysočine napadlo v noci na štvrtok niekoľko centimetrov snehu, najviac v Žďársku. Cesty prvej triedy sú mokré po chemickom ošetrení. Na vedľajších cestách na Žďársku leží prejdená vrstva snehu krytá posypom. Všetky cesty sú so zvýšenou opatrnosťou zjazdné. Od rána do 13:00 evidovali policajti na Vysočine 45 dopravných nehôd na cestách všetkých tried aj na diaľnici D1.

Takmer neprejazdné boli kvôli snehu cesty v obci Jestřabí smerom na Štítnu nad Vláří v Zlínsku. V kraji pribudlo nehôd a hasiči tiež likvidovali popadané stromy, okrem iného na ceste na kopci Petrůvka medzi Luhačovicami a Slavičínom.

„V noci vyšlo na údržbu komunikácií na území Vysočiny okolo 70 posýpačov,“ povedal Aleš Chudý z dispečingu krajskej správy a údržby ciest.

Podľa krajskej policajnej hovorkyne Dany Čírtkovej spôsobuje sneženie, ktoré miestami primŕza, značné problémy v doprave. „Od 06:00 do 13:00 sme zatiaľ riešili 45 dopravných nehôd. Dvaja ľudia sa pri nich zranili, z toho jeden človek ťažko,“ povedala hovorkyňa ČTK. Pri Dobroutove na Jihlavsku dostal päťdesiatročný vodič s osobným autom šmyk a vyšiel do protismeru, kde sa čelne zrazil s protiidúcim nákladným vozidlom. „Pri nehode sa ťažko zranil a musel byť prevezený do nemocnice v Brne,“ doplnila hovorkyňa.

Skoro ráno skončil osobný automobil mimo vozovky v blízkosti Veže v Havlíčkobrodsku, nákladné vozidlo havarovalo pri Chotěboře. „V Třebíči pri železničnej stanici sa osobné vozidlo zrazilo s autobusom,“ uviedla Čírtková. Policajti podľa nej prijali okolo 60 oznámení od vodičov, ktorí sa sťažovali na zle zjazdné cesty, a to na celom území kraja.

K večeru by mali zrážky na Vysočine postupne slabnúť, meteorológovia však upozorňujú na možnosť lokálnej tvorby poľadovice. Najvyššie popoludňajšie teploty sa pohybujú okolo nuly.

Problémy boli kvôli snehu aj na cestách v horských oblastiach Královehradeckého kraja alebo vo vyšších polohách Pardubického kraja.

Sneh skomplikoval dopravu aj v Rakúsku

Prvý sneh skomplikoval dopravu v Rakúsku. Najmä okolo Viedne sa ráno tvorili kolóny. Sneh napadol v Dolnom Rakúsku, Korutánsku i Salzburgu, informovala agentúra APA. Hlásených je aj niekoľko dopravných nehôd súvisiacich so zimným počasím.

V rannej dopravnej špičke na východe Rakúska prvé tohtoročné sneženie prispelo k tvoreniu kolón, najmä okolo Viedne. Podľa informácií rakúskeho autoklubu ÖAMTC sa na diaľnici A4 okolo 6:15 SEČ medzi obcami Bruck an der Leitha a Fischamend juhovýchodne od metropoly stala hromadná nehoda, kvôli ktorej musel byť uzavretý jeden jazdný pruh. Vytvorila sa desaťkilometrová kolóna.

Vo Viedni sneh komplikuje dopravu. Video je v nemeckom jazyku. Zdroj: OE24.TV.

So zdržaním museli motoristi počítať aj na diaľnici A2 od Traiskirchen južne od Viedne, na diaľnici A3 alebo tiež na viedenskom vonkajšom mestskom okruhu.

Nový sneh vo štvrtok podľa APA napadol vo všetkých častiach Dolného Rakúska, niekde až desať centimetrov.

V Korutánsku na juhu Rakúska sa na diaľnici A2 doprava opakovane komplikovala, v úseku medzi obcami Griffen a Sankt Andrä dokonca museli nákladné automobily nasadiť snehové reťaze. Problémy vrátane najmenej jednej nehody sú hlásené aj z Taurskej diaľnice (A10).

Zima v noci na štvrtok podľa APA vpadla aj do Salzburgu a okolia, ale z tejto oblasti nie sú hlásené vážnejšie dopravné problémy.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rakúsko #sneh #sneženie