Tekutina, ktorú Praljak vypil na pôde ICTY, bola skutočne jed. Telo podrobia pitve

Tekutina, ktorú v stredu vypil bývalý veliteľ bosnianských Chorvátov Slobodan Praljak, skutočne obsahovala jedovatú látku. Podľa tlačových agentúr to potvrdili holandskí prokurátori.

30.11.2017 11:52 , aktualizované: 19:17
praljak Foto:
Slobodan Praljak počas toho, ako požíva jed, na následky ktorého neskôr v nemocnici zomrel.
debata (40)

„Boli vykonané predbežné testy látok z nádobky a všetko, čo môžem povedať je, že ide o chemickú látku, ktorá môže spôsobiť smrť,“ citovala agentúra AP telefonické oznámenie prokurátorky Marilyn Fikenscherovej. O akú látku ide však prokurátorka odmietla upresniť.

Telo niekdajšieho generála bosnianskych Chorvátov Slobodana Praljaka, ktorý v stredu po vypočutí verdiktu odvolacieho senátu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) spáchal samovraždu, čoskoro podrobia pitve.

Sedemdesiatdvaročný Praljak bol odsúdený na 20 rokov za mrežami a odvolací súd v stredu jeho rozsudok potvrdil. Po vypočutí verdiktu odsúdený vykríkol „Odmietam váš rozsudok, Praljak nie je zločinec!“ a vytiahol z vrecka fľaštičku a jej obsah, v ktorej bola podľa prokuratúry „smrtiaca chemikália“, vypil. Predsedajúci sudca potom privolal lekára a čítanie verdiktov prerušil. Praljak zomrel následne v nemocnici.

Praljaka odsúdili v roku 2013 za zločiny spáchané počas vojny v Bosne a Hercegovine (1992–1995) na moslimov, vrátane prenasledovania, vyháňania a vraždenia.

Vo väzobnej väznici strávil už vyše 13 rokov, a keby nespáchal samovraždu, možno by sa už čoskoro dostal na slobodu. Do haagskej väznice bol prevezený 5. apríla 2004, teda pred 13 rokmi a takmer ôsmimi mesiacmi, a na rozdiel od ostatných piatich spoluobžalovaných odmietal dočasné prepustenie medzi rokovaniami tribunálu do domáceho väzenia v Chorvátsku.

Predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič už v stredu označil rozsudok ICTY za morálne nespravodlivý. Chorvátski zákonodarcovia za Praljaka a obete vojny držali chvíľu ticha a uviedli, že si želajú, aby „smrť generála Praljaka bola posledným vojnovým činom“.

Odmietli minútu ticha, vyhrážali sa im smrťou

Dvom poslancom chorvátskeho parlamentu, ktorí odmietli vo štvrtok držať v parlamente minútu ticha za zosnulého chorvátskeho vojnového zločinca Slobodana Praljaka, sa vyhrážajú na sociálnej sieti Facebook zabitím.

Poslancami, ktorí odmietli minútu ticha za Praljaka, sú bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusič a jej kolega z opozičných parlamentných lavíc Goran Richembergh. Ten vyhlásil, že je nevhodné, aby chorvátsky parlament vzdával úctu odsúdenému vojnovému zločincovi.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #pitva #juhoslávia #ICTY #tribunál #Slobodan Praljak