V Babišovej vláde budú aj Schillerová, Hüner a Němcová

Predseda hnutia ANO a budúci premiér Andrej Babiš potvrdil ďalšie mená kandidátov svojho vládneho tímu.

30.11.2017 16:46
babis Foto: ,
Líder strany ANO Andrej Babiš po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom v Prahe.
debata (2)

Ministerkou financií v novej menšinovej vláde hnutia ANO sa má stať doterajšia námestníčka úradu Alena Schillerová, ministerstvo priemyslu má riadiť manažér Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministerkou práce a sociálnych vecí sa podľa všetkého stane súčasná radkyňa pre zdravotníctvo Stredočeského kraja Jaroslava Němcová.

Predseda hnutia ANO a budúci premiér Andrej Babiš mená ďalších kandidátov svojho vládneho tímu potvrdil v Rádiožurnále. O dôveru chce so svojim kabinetom požiadať až v januári.

Prebytok rozpočtu aj vďaka Schillerovej

Babiš po utorkovom stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom povedal, že mená budúcich ministrov nebude zverejňovať, pretože to Zemanovi sľúbil. Postupne v ďalších dňoch ale v médiách potvrdil, že jeho kandidátom na ministra vnútra je bývalý námestník úradu a niekdajší šéf bezpečnosti strojárskych Vítkovíc Lubomír Metnar a že poľnohospodárstvu by mal šéfovať spolumajiteľ poľnohospodárskeho a potravinárskeho koncernu Úsovsko Jiří Milek.

O Schillerovej Babiš v Rádiožurnále povedal, že je odborníčkou, ktorá celý život pracovala vo finančnej správe. „Nevidím dôvod, prečo by tam mal byť problém. Myslím, že ministerstvo financií má skvelé výsledky, vďaka tomu máme aj prebytok rozpočtu,“ uviedol Babiš.

Babiš dúfa, že prestane rezortizmus

Hüner má podľa budúceho premiéra povesť „nášho najlepšieho energetika a dnes pracuje pre nadnárodnú spoločnosť, ktorá si ho vybrala“. O Němcovej povedal, že je poradkyňou v oblasti sociálnych vecí a zdravotníctva. „My vidíme medzi ministerstvom práce a sociálnych vecí a zdravotníctvom obrovskú synergiu a dúfame, že v menšinovej vláde prestane rezortizmus a vláda bude pracovať ako jeden tím,“ dodal.

V Babišovej vláde bude deväť ministrov, ktorí doteraz v kabinete nezasadali. Medzi členmi kabinetu budú štyri ženy. Vo vláde budú pokračovať doterajší ministri ANO, teda Richard Brabec, Dan Ťok, Martin Stropnický, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. Doterajšie ministerka pre miestny rozvoj Šlechtová už potvrdila, že je adeptkou na ministerku obrany. Stropnický by sa mal presunúť do Černínského paláca na ministerstvo zahraničných vecí.

Zeman avizoval, že Babiša menuje premiérom 6. decembra a jeho vládu o týždeň neskôr.

Prehľad pravdepodobných členov vlády Andreja Babiša

Predseda vlády Andrej Babiš
Minister dopravy Dan Ťok
Ministerka financií Alena Schillerová
Minister kultúry Ilja Šmíd
Ministerka obrany Karla Šlechtová
Ministerka práce a sociálnych vecí Jaroslava Němcová
Ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová
Minister priemyslu a obchodu Tomáš Hüner
Minister spravodlivosti Robert Pelikán
Minister školstva Robert Plaga
Minister vnútra Lubomír Metnar
Minister zahraničia Martin Stropnický
Minister zdravotníctva Adam Vojtěch
Minister poľnohospodárstva Jiří Milek
Minister životného prostredia Richard Brabec
2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Andrej Babiš #ANO