Tillerson zostáva na poste ministra zahraničia USA

Americký minister zahraničia Rex Tillerson zostáva vo svojej funkcii. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová, ktorá reagovala na skoršie správy médií o jeho možnom odchode.

30.11.2017 17:12 , aktualizované: 20:03
Rex Tillerson Foto: ,
Americký prezident Donald Trump už viackrát naznačil, že nie je spokojný s ministrom zahraničných vecí USA Rexom Tillersonom (na snímke).
debata (9)

Podľa nej v tomto momente nemajú „žiadne oznámenia týkajúce sa personálnych zmien“. Dodala tiež, že Tillerson pokračuje na čele rezortu zahraničia.

Americké médiá vo štvrtok informovali, že Biely dom zvažuje výmenu na poste šéfa americkej diplomacie. Tillersona mal podľa niektorých zdrojov nahradiť riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Toho zase na čele CIA mal vystriedať arkansaský senátor Tom Cotton. Podľa denníka The New York Times mal Biely dom uskutočniť personálne zmeny v priebehu niekoľkých týždňov.

Trump dal v minulosti niekoľkokrát najavo, že nie je s Tillersonom spokojný. Podľa amerického denníka je vraj ochotný zmenu vykonať. Plán údajne vypracoval personálny šéf Bieleho domu John Kelly a realizácia je naplánovaná na prelom roka.

Pôvodne sa podľa amerického denníka čakalo, že Tillersona nahradí stála predstaviteľka USA v OSN Nikki Haleyová. V poslednom čase sa však stal favoritom Bieleho domu Pompeo, ktorého si Trump obľúbil počas pravidelných spravodajských brífingov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #Rex Tillerson #Mike Pompeo