Pri útoku Talibanu na pakistanskú univerzitu deväť mŕtvych

Polícia a armáda všetkých útočníkov do dvoch hodín od začatia útoku zabila.

01.12.2017 09:29
utok, pakistan, taliban, univerzita, terorizmus Foto: ,
Policajti a záchranné zložky po útoku na areál poľnohospodárskej univerzity v Pešávare na severe Pakistanu.
debata

Najmenej deväť ľudí zomrelo a 35 bolo zranených pri útoku na areál poľnohospodárskej univerzity v Péšávare na severe Pakistanu. Polícia a armáda všetkých útočníkov do dvoch hodín od začatia útoku zabila, informovalo tlačové oddelenie vojska.

K činu sa prihlásila pakistanská odnož islamistickej organizácie Taliban. Jej hovorca Muhammad Chorásání uviedol, že Taliban cielil na úkryt vojenskej tajnej služby.

Ozbrojenci ku kampusu prišli na motorových rikšiach, informoval šéf miestnej polície Táhir Chán.

Dodal, že muži boli prestrojení za ženy – mali na sebe burky. Podľa spravodajského serveru BBC boli najmenej traja. Pred vstupom do areálu školy postrelili ostrahu kampusu, dodal Chán.

Predĺžený víkend zachránil množstvo životov

Na univerzitnom internáte zvyčajne prebýva takmer 400 študentov, ale väčšina z nich odišla kvôli predĺženému víkendu domov. Na mieste ich zostalo približne 120, povedal agentúre Reuters ranený študent Ahtešan Hak. „Spali sme a zobudila nás streľba. Razom som vstal. Všetci utekali a kričali, že zaútočil Taliban,“ opísal situáciu.

Dve miestne nemocnice potvrdili deväť mŕtvych a 35 ranených.

Vlani si útok ozbrojencov na Univerzitu Baci Chána na severozápade Pakistanu vyžiadal 21 mŕtvych a vyše 50 zranených. V neďalekom Pešávare bojovníci Talibanu v decembri 2014 v škole navštevovanej množstvom detí pakistanských vojakov usmrtili viac ako 150 osôb, prevažne žiakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Taliban #Pakistan #teroristický útok #univerzita