V Japonsku na doživotie odsúdili amerického vojaka

Kenneth Franklin Shinzato je vinný z vraždy 20-ročnej Riny Šimabukurovej, ktorú aj znásilnil.

01.12.2017 10:00
shinzato, japonsko, usa, vojak Foto: ,
Záber z mája 2016: 33-ročného Kennetha Franklina Shinzata odvádzajú z policajnej stanice v meste Uruma na vypočutie k prokurátorovi.
debata (19)

K doživotnému trestu väzenia za vraždu a znásilnenie miestnej ženy v Japonsku odsúdili Američana, ktorý predtým pracoval na americkej vojenskej základni na juhojaponskom ostrove Okinawa. Zločin spáchal vlani v apríli.

Okresný súd v meste Naha uznal 33-ročného Kennetha Franklina Shinzata vinným z vraždy 20-ročnej Riny Šimabukurovej, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK.

Miestni proti vojakom protestujú

Odsúdený bol predtým členom americkej námornej pechoty, v čase činu pracoval ako civilný armádny dodávateľ pre leteckú základňu Kadena na ostrove Okinawa. Telo obete bolo nájdené minulý rok v máji v zalesnenej oblasti neďaleko základne Kadena.

Prípad vyvolal rozhorčenie na ostrove, kde miestni obyvatelia dlhodobo protestujú proti prítomnosti amerických vojenských základní. Sťažujú sa na nadmerný hluk spôsobený preletmi vrtuľníkov, znečistenie životného prostredia aj zvýšenú kriminalitu v okolí základne.

Minulý rok Spojené štáty v reakcii na sťažnosti uzavreli s Japonskom bilaterálnu dohodu, ktorá obmedzuje právnu ochranu niektorých amerických civilistov pracujúcich pre armádu v Japonsku, uviedla agentúra Reuters.

Zakázali im alkohol

Americké jednotky zostávajú v Japonsku na základe zmluvy, ktorá dáva Spojeným štátom za povinnosť zaistiť bezpečnosť súostrovia. Na Okinawe, ktorá leží asi 1 600 kilometrov juhozápadne od Tokia, je rozmiestnená zhruba polovica zo 47 000 amerických vojakov pôsobiacich na japonskom území. Plocha ostrova je pritom iba 0,6 percenta rozlohy krajiny.

V novembri zakázala americká armáda všetkým svojim vojakom slúžiacim v Japonsku do odvolania konzumáciu alkoholu. Reagovala tak na smrteľnú cestnú nehodu na Okinawe, ktorej účastníkom bol údajne silne opitý americký vojak.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #vojak #znásilnenie #doživotie #americký vojak #Okinawa