Nový sudca rozhodne o väzbe katalánskych exministrov v pondelok

V Madride sa začali výsluchy katalánskych exministrov a dvoch separatistických lídrov, ktorí žiadajú o prepustenie z väzby. V nej sú exministri mesiac a aktivisti od polovice októbra pre snahy o nezávislosť Katalánska.

01.12.2017 11:14 , aktualizované: 15:30
najvyšší súd, Madrid, katalánski lídri Foto: ,
Auto španielskej polície prichádza s obvinenými na najvyšší súd v Madride.
debata

Toto konanie sa začalo preto, že kauzu pred týždňom prevzal nový sudca. O tom, či bude môcť desať obvinených Kataláncov opustiť väzbu, sa rozhodne v pondelok. Sudca to podľa španielskych médií oznámil advokátom obvinených.

Ako prvý predstúpil pred sudcu najvyššieho súdu Pabla Llarenu bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras. Po ňom vypovedalo ďalších sedem exministrov, medzi nimi aj dve ženy. Ako poslední vypovedali lídri katalánskych separatistických organizácií Ómnium a Katalánske národné zhromaždenie (ANC) Jordi Cuixart a Jordi Sánchez.

Pred súdnou budovou čaká na správy zo súdnej siene niekoľko desiatok novinárov, priaznivcov aj príbuzných uväznených. Dorazil rad katalánskych politikov, napríklad aj bývalý katalánsky premiér Artur Mas, ktorý bol tento rok odsúdený k dvojročnému zákazu činnosti za nezáväzné hlasovanie o nezávislosti Katalánska z roku 2014.

Uväznených politikov a aktivistov podporil aj katalánsky expremiér Carles Puigdemont. „Chceme vás doma. Musíte opustiť väznicu, pretože ste do nej nikdy nemali vstúpiť. Urobte všetko, čo je potrebné, aby ste sa dostali von. Máme veľa práce a potrebujeme vás,“ napísal v noci na piatok na twitteri Puigdemont, ktorý je so štyrmi exministrami v Bruseli, kde čaká na rozhodnutie belgickej justície o vydaní do Španielska. Súdne konanie v Bruseli je naplánované na pondelok.

Llarena pustil katalánskych politkov

Sudca Llarena požiadal o pridelenie kauzy preto, že má na starosti prípad členov bývalého vedenia katalánskeho parlamentu. Tí sú tiež obvinení zo vzbury pre snahy o nezávislosť Katalánska a vo väzbe nie sú, pretože im Llarena pred troma týždňami stanovil možnosť kaucie.

Ak Llarena v pondelok rozhodne o prepustení na kauciu, chce ju zaplatiť organizácia ANC, ktorá tak urobila už v prípade bývalého vedenia katalánskeho parlamentu. Podpredseda ANC Agustí Alcoberro dúfa, že kaucia pre jednotlivých politikov nebude taká vysoká, ako bola v prípade bývalej predsedníčky parlamentu Carme Forcadellovej. Za ňu musela ANC zložiť 150 000 eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #separatisti #referendum o nezávislosti