Bývalý bezpečnostný poradca Bieleho domu Flynn klamal FBI o kontaktoch s Rusmi

Bývalý bezpečnostný poradca prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn sa priznal, že vyšetrovateľom podával lživé informácie o svojich stykoch s bývalým ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom.

01.12.2017 16:07 , aktualizované: 22:46
Michael Flynn Foto: ,
Michael Flynn.
debata (68)

Zdroje z amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) to oznámili novinárom po Flynnovom výsluchu.

Vyšetrovatelia FBI oznámili, že o svojej konverzácii s Kisljakom Flynn hovoril s popredným činiteľom Trumpovho tímu, ktorý pripravoval prechod nového prezidenta do Bieleho domu. Rozhovor sa uskutočnil vlani v decembri v Trumpovom floridskom letovisku Mar-a-Lago.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na NBC Newsinformovala, že Michaelovi Flynnovi nariadil kontaktovať ruských predstaviteľov okolo 22 decembra o rezolúcii OSN týkajúcej sa Izraela Jared Kushner, zať prezidenta Donalda Trumpa. NBC News pritom citovali dva zdroje oboznámené s prípadom.

Biely dom: Nás sa to netýka

Flynn údajne pri výsluchu sľúbil „plnú spoluprácu“ s osobitným vyšetrovateľom FBI Robertom Muellerom, ktorý sa snaží zmapovať údajné zasahovanie Ruska do minuloročných amerických prezidentských volieb.

Po bývalom šéfovi Trumpovho volebného štábu Paulovi Manafortovi, jeho kolegovi Rickovi Gatesovi a bývalom poradcovi Bieleho domu Georgeovi Papadopoulosovi je Flynn štvrtým obvineným z okruhu bývalých spolupracovníkov prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa ABC News je Flynn odhodlaný o priamych pokynoch od Trumpa svedčiť. Poverenie nadviazať kontakt s Rusmi bolo podľa neho spočiatku zamerané na spoločný postup proti teroristom z tzv. Islamského štátu. V poslednej dobe Flynn cítil, že ho Trump opustil, a preto sa rozhodol hovoriť. Svoju úlohu podľa ABC News zohrala aj perspektíva vysokých finančných nákladov na súdne pojednávanie v prípade, že by sa obvineniu vzoprel.

Biely dom na Flynnovo vyhlásenie okamžite reagoval. Právne expert prezidentskej kancelárie Tie Cobb povedal, že „Flynnove lživé vyhlásenia sú odrazom tých lživých vyhlásení, ktoré adresoval činiteľom Bieleho domu“ a ktoré viedli k jeho skorému vyhodeniu z funkcie bezpečnostného poradcu. Nič z toho, čo Flynn povedal, sa vraj netýka nikoho z terajšieho osadenstva Bieleho domu.

Chcú znovu hovoriť s Kushnerom

Výbor amerického Senátu pre spravodajské služby sa rozhodol znovu pozvať na vypočutie Jareda Kushnera, zaťa prezidenta Donalda Trumpa. Novinárom to vo Washingtone oznámil člen výboru Mark Warner. Kushner, ktorý je jedným z Trumpových hlavných poradcov, sa s členmi výboru už tento rok stretol.

Podnetom k žiadosti o novej vypočutie bol dnešný výsluch Michaela Flynna.

„Je mnoho takých, ako je pán Kushner, ktorých si budeme chcieť znovu pozvať,“ povedal Warner. Kushner tento rok vypovedal pred členmi dvoch senátnych výborov o svojich stykoch s ruskou právničkou Natalijou Veselnickou, ktorá má údajne väzby na Kremeľ. Veselnická mala disponovať kompromitujícími materiálmi na Trumpovu protikandidátku v prezidentských voľbách Hillary Clintonovou.

Rozsudok nad Flynnom by podľa FBI mohol padnúť v priebehu troch mesiacov. Podľa amerického trestného zákonníka je za zločin klamstvo trestná sadzba väzenia do piatich rokov alebo pokuta, prípadne oboje.

Podľa médií sa Flynn schádzal s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom pred vlaňajšími novembrovými prezidentskými voľbami aj pri odovzdávaní moci víťazovi volieb Donaldovi Trumpovi.

S Kisljakom sa Flynn stretol dvakrát. Pri prvej schôdzke rokovali o pripravovanom hlasovaní o rezolúcii v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá mala odsúdiť výstavbu izraelských osád na Západnom brehu Jordánu.

Pri druhej schôdzke išlo o protiruské sankcie USA vyhlásené Trumpovým predchodcom Barackom Obamom a o ruskú reakciu na ne. V oboch prípadoch pri výsluchu na FBI Flynn vyšetrovateľom klamal.

Flynn vo februári po 24 dňoch vo funkcii poradcu odstúpil. Oficiálnym dôvodom jeho nútenej rezignácie bolo, že o svojich stykoch s ruskou stranou mylne informoval viceprezidenta Mikea Pencea.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Mike Pence #Michael Flynn