Pápež prvýkrát v Ázii prehovoril o útlaku Rohingov

Pápež František sa v bangladéšskej metropole Dháka zišiel so skupinou moslimských rohingských utečencov, ktorí do Bangladéša utiekli pred násilím zo susedného Mjanmarska. Požiadal ich o odpustenie za "ľahostajnosť sveta" k útrapám, ktoré prežili. Prvýkrát pri svojej ázijskej ceste pritom použil výraz Rohingovia, ktorý budhistická väčšina v Mjanmarsku odmieta.

01.12.2017 16:40
pápež František, Dháka Foto: ,
Pápež František na medzináboženskom stretnutí v Dháke.
debata (1)

Pápež sa s Rohingami zišiel na medzináboženskom stretnutí v arcibiskupskej rezidencii v Dháke. Podľa agentúry AP na schôdzku pricestovalo 16 Rohingov – 12 mužov, dve ženy a dve dievčatá. Do Dháky boli dopravení z bangladéšskeho mesta Cox 's Bázár, v ktorého oblasti sa nachádza väčšina utečeneckých táborov.

Pápež si počas emotívneho stretnutia s každým z Rohingov potriasol rukou a za asistencie tlmočníka pozorne vypočul jeho príbeh. Jednej z dievčat požehnal. „V mene všetkých, kto vás prenasledovali a spôsobili vám utrpenie, vás žiadam o odpustenie,“ povedal pápež. „Budeme ďalej usilovať o to, aby sme vám pomohli k uznaniu vašich práv. Nezavrieme pred vami svoje srdcia a nebudeme odvracať pohľad,“ dodal.

Do Bangladéša od konca augusta utieklo zo severomjanmarského Arakanského štátu viac ako 620 000 prísluš­níkov menšinového etnika Rohingov.

Mjanmarsko Rohingov neuznáva ako etnikum, dlhodobo ich prenasleduje a upiera im občianstvo a základné ľudské práva. Mjanmarská armáda začala proti Rohingom rozsiahlu operáciu po útokoch povstalcov na bezpečnostné stanovište z 25. augusta. Podľa organizácií pre ľudské práva sa mjanmarskí vojaci počas svojho ťaženia v Arakanskom štáte dopúšťali zabíjania, mučenia, znásilňovania a vypaľovali celé rohingské dediny. OSN a USA túto kampaň označili za etnickú čistku.

Aké je postavenie mjanmarských kresťanov?

V Mjanmarsku, ktoré František navštívil v predchádzajúcich dňoch, vyzval pápež na rešpektovanie práv všetkých etník a k náboženskému dialógu. Ani raz za svoj štvordňový pobyt ale verejne nevyslovil názov Rohingovia, za čo ho kritizovali organizácie na ochranu ľudských práv aj sami príslušníci tohto utláčaného etnika.

O to, aby na verejnosti nepoužíval termín Rohingovia, pápeža vopred požiadali mjanmarskí katolícki duchovní. Mali obavy, že by pápežovo poukazovanie na Rohingov mohlo vyvolať odvetu voči kresťanskej menšine zo strany barmskej armády.

V bangladéšskej metropole Dháka pápež František vysvätil 16 kňazov. Omše v miestnom parku sa zúčastnilo viac ako 100 000 katolíckych veriacich, informovala agentúra Reuters.

Pápež navštívil aj pamätník a múzeum nezávislosti, ktoré krajina získala oddelením od Pakistanu v roku 1971. Pápež má v piatok v pláne ešte stretnutie s miestnymi biskupmi a premiérkou Šajch Hasinou.

Bangladéš je prevažne moslimská krajina, katolíci tam predstavujú jedno percento zo 169 miliónov obyvateľov. Podľa agentúry AP ale katolícka cirkev v krajine riadi sieť škôl, sirotincov a zdravotníckych zariadení a teší sa relatívnej slobode, hoci niektorí kresťanskí misionári vraj dostávajú výhražné listy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Bangladéš #Mjanmarsko #Rohingovia