Polícia v Postupime zneškodnila balíček, vybuchnúť asi nemohol

V blízkosti vianočných trhov v centre nemeckého mesta Postupim našli balíček, ktorý polícia najprv označila za nekonvenčné výbušné zariadenie.

01.12.2017 18:28 , aktualizované: 20:44
Postupim, vianočné trhy Foto: ,
Nemecká polícia evakuovala oblasť v blízkosti vianočných trhov v Postupime.
debata (2)

Minister vnútra spolkovej krajiny Brandenbursko neskôr uviedol, že balíček podľa prvých informácií explodovať nemohol, bola v ňom dóza so stovkami klincov, drôty, batérie a jeden väčší delobuchy, nenašlo sa ale žiadne odpaľovacie zariadenie. Okolie miesta nálezu polícia popoludní uzavrela, neskôr nariadila aj evakuáciu všetkých obyvateľov z priľahlých bytov a obchodov.

Pyrotechnici následne balíček zničili. O necelé tri týždne uplynie rok od teroristického útoku na vianočné trhy v Berlíne s 12 obeťami.

Popoludní polícia informovala, že sa potvrdilo podozrenie, že v prípade nájdeného podozrivého balíčka ide o „nekonvenčné výbušné či zápalné Nemeckí policajti týmto termínom často označujú bomby. Neskôr polícia spresnila, že v balíčku bol "oválny predmet s káblami, batériami a klince“.

Brandenburský minister vnútra Karl-Heinz Schröter ale večer informoval, že sa v dóze pripomínajúcej konzervu nenašlo žiadne odpaľovacie zariadenie. Vybuchnúť tak balíček podľa neho zrejme nemohol. Vnútri sa však našiel jeden delobuch, dodal krajinský minister.

Schröter už skôr upozornil, že nie je jasné, či v prípade nájdeného predmetu ide o skutočné výbušné zariadenie alebo len o jeho atrapu. V dóze bol podľa neho aj prášok, vzhľadom k tomu, že pyrotechnici zariadenie skúmali len pomocou röntgenu, nie je jasné, o akú látku ide. „Vyšetrovanie je na začiatku,“ uviedol minister.

Polícia na twitteri „na základe fám“, ktoré sa začali šíriť, vyzvala, aby ľudia nerobili urýchlené závery. „Prosíme, aby ste sa vystríhali akýchkoľvek špekulácií okolo nájdeného predmetu. Preverovanie stále nie je ukončené,“ doplnila brandenburská polícia.

Balíček policajný pyrotechnici zničili. Niektoré nemecké médiá informovali, že bolo počuť silnú ranu. Polícia teraz preveruje, či podobné balíčky nedostali tiež iné obchody v okolí. V centre mesta sa pohyboval aj pes špeciálne vycvičený na hľadanie výbušnín.

Okolo 19:00 SEČ polícia oznámila, že žiadne podobné balíčky nenašla. V pátraní ale pokračuje. Podľa policajného hovorcu Petera Meyritza balík veľkosti 40 krát 50 centimetrov priniesol doručovateľ do lekárne na rohu ulíc Brandenburger Strasse a Dortustrasse v centre brandenburskej metropoly.

Pri jeho rozbaľovaní si zamestnanec všimol drôty a zavolal políciu. Predtým ale balíček ešte vyniesol na ulicu pred obchod.

V okolí lekárne pritom bolo veľa ľudí, okrem iného návštevníkov vianočných trhov. Polícia následne centrum Postupimu vrátane trhov a mnohých obchodov uzavrela. Podľa hovorcu polície sa vianočné trhy zrejme v sobotu otvoria podľa plánu.

Podľa policajného hovorcu Petra Meyritzeho balík s veľkosťou 40 krát 50 centimetrov priniesol doručovateľ do lekárne na rohu ulíc Brandenburger Strasse a Dortustrasse v centre brandenburskej metropoly. Pri jeho rozbaľovaní si zamestnanec všimol drôty a zavolal políciu. Tá následne uzavrela centrum vrátane vianočných trhov.

Za necelé tri týždne uplynie rok od atentátu v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Islamista Anis Amri si za terč svojho útoku vybral práve vianočné trhy v západnej časti berlínskeho centra.

Tento týždeň sa po celom Nemecku otvorilo viacero vianočných trhov, ktoré lákajú každoročne státisíce návštevníkov z Nemecka i zahraničia. Tento rok ich sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Na mnohých miestach mesta umiestnila betónové zátarasy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #výbušnina #Postupim