V Hondurase nariadili pre nepokoje zákaz nočného vychádzania

Nepokoje a protesty v krajine spôsobili nedeľňajšie prezidentské voľby, ktorých výsledky ešte stále nie sú známe.

02.12.2017 13:33
debata (1)

Honduraská vláda vyhlásila v krajine zákaz vychádzania a obmedzila vybrané ústavné práva, aby umožnila bezpečnostným zložkám zvládnuť protesty a nepokoje, ktoré vznikli po nedeľňajších prezidentských voľbách. Výsledky hlasovania ešte stále nie sú známe a víťazstvo si nárokujú obaja kandidáti. Zákaz vychádzania je platný od piatka nasledujúcich 10 dní v čase od 18:00 do 6:00 hodiny.

S očakávaním výsledkov volieb narastá aj napätie v krajine, kde sa počet protestov v mestách postupne zvyšuje. Nespokojní ľudia vyšli do ulíc a dostali sa do stretov s políciou, ktorá na nich použila slzný plyn, obušky a vodné delá. Nepokoje si už vyžiadali jednu obeť a 20 zranených, informuje spravodajský portál BBC. Hovorca polície Jair Meza uviedol, že výtržníci pri nepokojoch v hlavnom meste Tegucigalpa a v San Pedro Sule poškodili a vyrabovali viacero obchodov. Niektorí demonštranti zase zablokovali diaľnice horiacimi pneumatikami a rôznym odpadom.

V prezidentských voľbách, ktoré sa konali 26. novembra, sa proti sebe postavila súčasná hlava štátu Juan Orlando Hernandez a opozičný kandidát Salvador Nasralla. Kompetentné orgány dohliadajúce na voľby mali v piatok zrátaných 95 percent hlasov a mali prerátať ďalších vyše tisíc urien. Zatiaľ však nie je známe, koľko hlasov by mohli obsahovať. Hernandez v piatok viedol pred Nasrallom o viac ako 46-tisíc hlasov. Opozičný kandidát tvrdí, že má dôkazy o volebnom podvode a žiada úplné prerátanie hlasov v troch okresoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #honduras