Interpol zrušil zatykač na kosovského premiéra, Srbov to rozčúlilo

Interpol zrušil medzinárodné zatykače, ktoré na kosovského premiéra Ramusha Haradinaja a na ďalších 17 kosovských občanov vydalo Srbsko.

03.12.2017 13:37
Ramush Haradinaj Foto:
Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj bol obvinený, že má na svedomí vraždy, prenasledovanie, znásilňovanie a kruté zaobchádzanie s civilistami.
debata (10)

Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na kosovská a srbská médiá. Vládu v Belehrade rozhodnutí Interpolu rozčúlilo.

Srbsko podozrieva Haradinaja a ďalšie osoby z vojnových zločinov, ktorých sa údajne dopustili v rokoch 1998 až 1999 počas vojny v Kosove, ktoré vtedy bolo srbskou provinciou.

Interpol medzinárodný zatykač zrušil na základe sťažnosti misie OSN v Kosove (UNMIK). Proti tomu sa plánuje ohradiť ministerstvo vnútra v Belehrade.

Kosovského premiéra zadržali na základe zatykača vydaného Srbskom začiatkom tohto roka vo Francúzsku. Keď ho príslušný súd odmietol vydať srbským úradom, prepustili ho.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad ju odmietol uznať. Oba štáty sa usilujú o členstvo v EÚ, Brusel však trvá na tom, že musia najprv zlepšiť vzájomné vzťahy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Srbsko #Kosovo #Ramush Haradinaj