Maril Trump spravodlivosť? Jeho kritici tvrdia, že áno

Americký prezident Donald Trump vo svojom sobotňajšom príspevku na twitteri uviedol, že musel zbaviť úradu svojho bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna, pretože klamal úradom.

03.12.2017 17:01
debata (7)

Flynn sa v piatok priznal, že Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) podával lživé informácie o svojich stykoch s bývalým ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom. Trumpov tweet naznačuje, že šéf Bieleho domu možno vedel o Flynnových klamstvách predtým, než vyzval šéfa FBI, aby jeho bývalého poradcu nevyšetroval, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na právnych expertov. Ak Trump vedel, že Flynn klamal FBI, a napriek tomu povedal vyšetrovateľom, aby sa prípadu ďalej nevenovali, potom to predstavuje marenie spravodlivosti, uvádzajú prezidentovi kritici.

Donald Trump (vľavo) a Michael Flynn Foto: Reuters, Carlos Barria
Donald Trump. Michael Flynn Donald Trump (vľavo) a Michael Flynn

Denník The Daily Telegraph pripomenul, že marenie spravodlivosti je jedným z dôvodov, ktorý môže viesť k začatiu procesu impeachmentu, teda ústavnej žaloby, ktorá by prezidenta zbavila úradu.

„Musel som generála Flynna vyhodiť, pretože klamal viceprezidentovi a FBI. K týmto klamstvám sa priznal. Je to hanba, pretože jeho činy počas prechodného obdobia (teda po novembrovom zvolení a pred januárovou inauguráciou Trumpa) boli v súlade so zákonom. Nebolo čo skrývať!“ napísal prezident v sobotu na twitteri.

Poradcovia Bieleho domu sa v nedeľu pokúsili podozrenie rozptýliť tvrdením, že sobotňajší Trumpov vzkaz na twitteri v skutočnosti nepísal prezident. Autorom je údajne istý John Dowd, jeden z členov prezidentského právneho tímu. Sám Dowd odmietol záležitosť komentovať.

Denník The New York Times v nedeľu napísal, že Flynn sa o svojom kontakte s Kisljakom radil s väčším počtom prezidentských poradcov, ktorí pracovali na zlepšení vzťahov s Ruskom.

Newyorský denník sa údajne dostal k emailovej korešpondencii, ktorú si v tom čase, teda vlani v decembri, poradcovia vymieňali medzi sebou. Poradkyňa Kathleen McFarlandovej v jednom z emailov napísala, že protiruské sankcie, ktoré tesne pred odchodom z Bieleho domu vyhlásil exprezident Barack Obama, mali za cieľ poškodiť Trumpove šance na víťazstvo vo voľbách. Pre prezidenta by podľa McFarlandovej mohlo byť ťažké uvoľniť za týchto okolností napätie s Ruskom, „čo mu práve vyhralo voľby“.

Podľa The New York Times sa Trumpovi poradcovia báli, že špirála sankcií medzi Moskvou a Washingtonom by neustále pripomínala ruské zasahovanie do amerických volieb, čo by mohlo prezidentovo víťazstvo vo voľbách spochybniť. Flynn mal v rozhovore s Kisljakom zariadiť, aby ruská reakcia bola zdržanlivá.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump