Saakašvili organizuje nový majdan. Proti Porošenkovi

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý je kľúčovou osobnosťou ukrajinskej prozápadnej opozície, vyzval Ukrajincov k tomu, aby vybudovali na hlavnom Kyjevskom námestí protestný tábor. Urobiť by tak podľa neho mali, ak by parlament do týždňa neprijal zákon o impeachmente prezidenta Petra Porošenka.

03.12.2017 19:25
debata (89)

Saakašvili sa o protestnom tábore vyjadril počas nedeľňajšieho zhromaždenia opozície, na ktorom sa podľa tamojších médií zúčastnilo 2 500 ľudí. Odporcovia prezidenta, ktorí volajú po ústavnej žalobe proti hlave štátu, volali heslá „Nie korupcii, nie Porošenko“ a „Bandu do väzenia“.

Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili na... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, protest, Saakašvili Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili na proteste v Kyjeve namierenom proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

Saakašvili, predtým Porošenkov politický spojenec, sa s prezidentom znepriatelil a obviňuje ho z váhavého potláčania korupcie a klientelizmu. Vo výzve na účasť na nedeľňajšej demonštrácii uviedol, že pochod Kyjevom je „jedinou pokojnou a zákonnou cestou, ako zastaviť skĺznutie Ukrajiny k diktatúre“. Terajšia štátna moc podľa Saakašviliho „porušuje ľudské práva, okráda armádu, ochudobňuje dôchodcov a mládež zbavuje dôstojnej perspektívy“.

Saakašvili žil na Ukrajine od roku 2015 a pôsobil tu ako guvernér Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Petro Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Porošenko Saakašvilimu odobral ukrajinské občianstvo.

V septembri sa však Saakašvili napriek nevôli a obštrukciám zo strany Porošenka vrátil opäť na Ukrajinu a opäť sa zapojil do politiky.

Gruzínsky politik, ktorý na Ukrajine vyštudoval, sa v tom čase zdržiaval v cudzine a späť na Ukrajinu sa dostal fakticky násilím. Jeho postavenie bolo podľa odborníkov právne problematické. Režim proti nemu ale nijako nezasiahol, nedávno mu úrady predĺžili právo na pobyt v krajine do marca budúceho roka.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko